כבתה הפלטה בשבת – להעביר את האוכל לשכנים

שאלה:

כשהגעתי הבית הפלטה היתה כבויה אך עדיין חמה בחום שאפשר לגעת בו ביד. סיר הימין הוי חם בחום שאפשר לגעת בו ביד והעברתי את הסיר לפלטה של השכנים ואח"כ הסתפקתי שמא זה לא היה בחום של יד סולדת ואולי התבשיל אסור. מה הדין?
בברכה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

כל עוד המרק חם [למנהג הספרדים היד סולדת ולמנהג אשכנזים לא הסתלק חומו הראשון לגמרי] מותר להעביר לפלטה של השכן, ויש שהחמירו בזה במידה והפח שלכם כבר הצטנן, אף שהאוכל חם.

מה עושים כשלא יודעים אם זה חום שהיד סולדת? יש לבדוק זאת לפני שמעבירים.

מקורות:

ראה שו”ת מנחת שלמה ח”ב סי’ לד אות יז, אגרות משה או"ח ח"ד סי' עד בישול אות לח. אמנם ראה ארחות שבת ח”א פרק ב הערה פה שהגרי”ש אלישיב החמיר עוד יותר, שאם כבתה האש תחת הפח או כבתה הפלטה באמצע שבת, כל עוד היא חמה ניתן להעביר לפלטה של שכן, אבל אם היא הצטננה נחשב המאכל כאילו מונח על גבי הקרקע ואסור להעבירו לפלטה אחרת גם אם אין בו חשש בישול.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בדיעבד מותר, כיון שלבני אשכנז מותר לכתחילה, אין גם לבני ספרד איסור הנאה בדיעבד, וכפי כללו הידוע של הפרי מגדים בענין זה.