לימוד תורה

שאלה:

שלום כבוד הרב
יש לי שאלה בקשר למצווה לימוד תורה
האם אני לומד תורה רק באור היום ובלילה לא עוסק בתורה
האם אני מקיים מצווה לימוד תורה או אני מקיים חצי מהמצווה כלומר שלא הגיתי בו בלילה?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי המצוה של והגית בו יומם ולילה, הגמרא כבר אומרת שבדיעבד יוצאים ידי חובה בקריאת שמע שחרית וערבית, וזה הרי אתה עושה… אלא שמלבד זאת יש מצוה שיהיו דברי תורה מחודדים בפיך ובכלל איסור ביטול תורה, ולגבי זה מוטל על כך אדם ללמוד כפי כוחו הנפשי הפיזי ויכולותיו המשפחתיות וכו', בין ביום בין בלילה, בכל זמן שהוא, עד כדי שאמרו בגמרא שלימוד חכמה יונית [או שאר חכמות חיצוניות] הוא בלתי אפשרי, כי "וכי יש לך זמן שאינו יום ואינו לילה" שתוכלל ללמוד בו משהו אחר… כלומר, ככל שאדם מסוגל הוא חייב ללמוד כמה שיותר בין ביום בין בלילה.

בהצלחה רבה לכולנו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. איזה גמרא אומרת שאין זמן בשביל ללמוד חוכמות אחרות והרי היו גדולי עולם שלמדו רמח"ל רשב"א רמב"ם (ראייה ממחלוקם לגבי אצטרוגלין בשבת, שכל הדיון אם מותר בשבת אך פשוט שמותר ביום חול)
    ובקידושין שחייב אדם ללמד את בנו אומנות והיא חכמה מסתמא