החזרים מקופת חולים על ידי הערמות שונות

שאלה:

לאחרונה אישתי עברה טיפול רפואי בעלות של 1500 שקלים. בקופת חולים בה אישתי מבוטחת אין החזר על טיפול כזה. אך בקופת חולים שאני מבוטח יש החזר כזה. הרופא יכול להוציא קבלה על שמי. ועי"ז אני יוכל לקבל החזר. האם מותר לעשות דבר כזה??

עוד שאלה דומה.
הקופת חולים שבה ילדי מבוטחים נותנת זכות לקנות משקפיים פעם בשנה. יש לי בן אחד שמרכיב משקפיים ואכן ממשנו את הזכות וקנינו לו משקפיים אלא שכעבור חודש הוא שבר את המשקפיים ואין לו כבר את הזכות. השאלה אם מותר לי להשתמש בזכות שיש לשאר ילדי שלא מרכיבים משקפיים. (פשוט להציג כרטיס מגנטי של ילד אחר וכך מקבלים את הזיכוי).
או שהדבר גובל בגזל??

תשובה:

שלום וברכה,

בשני השאלות אסור להערים ולהוציא כסף מהקופ"ח, והערמה זו היא גזל.

בשאלה הראשונה אסור להוציא קבלה פיקטיבית, הקופ"ח שלך לא אמור לממן לקוחות של קופ"ח אחרות.

בשאלה השנייה הילד השני לא נצרך למשקפיים, ואין לו זכות להרכבת משקפיים. ויתר על זה אם עושה לילד הראשון שני זוגות בשנה ומוציא את התשלום מהקופ"ח הרי זה גזל, כיון שהם לא מסכימים לשלם עבור שני זוגות משקפיים.

בהצלחה.