האם מותר לשתול לזרוע מיני ירקות שונים באותה חלקת אדמה

שאלה:

האם מותר לשתול לזרוע מיני ירקות שונים באותה חלקת אדמה זה ליד זה בערבוביה? למשל דלעת וקישואים ליד עגבניות או אפונהשעועית ליד תירס ומלפפון בקיצור מינים שונים קרובים זה לזה.

תשובה:

שלום רב

ברור שאסור לעשות כך משום איסור כלאי זרעים.

בענין המרחק שיש להרחיק בין המינים השונים כדי למנוע איסור כלאים יש חילוקי דינים:

בין הקטניות השונות יש להרחיק עשר אמות וחומש – 6.12 מטר.

בין קטניות לירקות – 6 טפחים – 58 ס”מ.

בין הירקות השונים – טפח ומחצה – 15 ס”מ ויש אומרים 29 ס”מ.

המרחקים הם בין הגבעולים, ולא מפריע שהענפים מתקרבים.

במקרה שבאים לשתול על שטח רחב, בין השטחים של הירקות השונים 58 ס”מ בכל רוחב השטח המפסיק.

ניתן להפריד בין המינים על ידי גדר גבוהה עשרה טפחים 97 ס”מ ברוחב של לפחות ארבעה טפחים 39 ס”מ.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. אז מה קורה במקרה שכבר זרעתי מיני ירקות שונים בערבוביה והכל כבר הפך לצמחים בוגרים שכבר התחילו להביא מעט ירקות? צריך לעקור הכל מהשורש??

  2. כשאתה אומר כלאיים למה בדיוק אתה מתכוון. 2 זרעים שהתאחדו יחד או 2 צמחים ששורשיהם נקשרו זה בזה? לא ניראה לי כלל שקרה, לא האפשרות הראשונה ואף לא השניה

  3. ממש לא! אני מתכוון בדיוק למה שכתבתי שהזרעים לא מרוחקים בשיעורים שכתבנו בצורה מפורטת בגוף התשובה. אתה כל הזמן בתפיסה של הרכבה שאינה נוגעת לנושא שלנו כלל.

  4. כן, סליחה. הבנתי. אז צריך לבדוק צמח – צמח, ולבדוק אם המרחק ביניהם פחות או יותר ממה שציינת, זה הרבה עבודה למען האמת. ומהו עונשו של מי שעבר על דבר כזה?