תרומות לרב הקהילה/בית כנסת

שאלה:

אני משמש זה 25 שנה כרב קהילה/בית כנסת, הפעילות התורנית שכללה השקעה של שתי משרות כולל שבתות נעשתה בהתנדבות. כעצמאי הייתה לי הכנסה טובה ולכן פעלתי בהתנדבות . כיום רוב הכנסותיי מקצבת נכות
לא דרכי לבקש תרומות לאחזקת התורה, הפעילות, השיעורים, ביקורי שמחות ואבלות שבתות קהילה כולל אירוח על חשבוני.
רבים מבקשים לתת לי תרומה / מעשרות עבור אחזקת פעילות תורנית לעילוי נשמת יקיריהם, להצלחה, ולברכות נוספות
היום תרומתי לקהילה באה לידי ביטוי בשווי מעל משרה ומעבר לחומריות ישנה תרומה אדירה שאינה נמדדת בחומר וזה חיזוק הקהילה(מסורתית) כ- 100 משפחות.
שאלתי האם אני יכול לומר לתורמים הנכבדים שנותנים בי את אמונם כי כספם אכן מיועד לצרכי תורה, אברכים, פעילות, הנצחות, שיעורים קדישים משפחות נזקקים קמחא דפסחא ועוד .. כאשר בפועל אני הוא המוציא לפועל את הפעילות הנזכרת לעיל וזה מסייע לי כלכלית להמשך תרומתי לקהילה בכל האמור לעיל. יודגש כי תיווצר אי נעימות מצידי אם אומר להם שהם מסייעים לי כחלק מסך התרומות הם ישמחו מאוד אך מצידי זו פגיעה מוראלית ואולי אף החשיבות והמעמד לו אני זוכה יכול להביא טעם לפגם
לסיכומם של דברים התורמים הנכבדים תורמים לצרכי התורה בפועל כ- 50 אחוז ויותר אני עושה וחלק נכבד הולך לנזקקים לקופת גמח לכולל יום שישי ועוד האם יש בעובדות הנ"ל בעיה הלכתית או שזה נהנה וזה לא חסר

תשובה:

שלום וברכה,

אתה משמש כרב ומפעיל את כל הפעילות התורנית. ולכן מותר לך לקחת משכורת עבור כל הפעילות שלך שאתה נותן לקהילה ולכלל הפעילות. כמו כן מותר לך לקחת שכר עבור ההתרמה שאתה עושה לטובת הקהילה. כמו בכל קהילה שמשלמים לרב ונכלל בהוצאות של הקהילה, כמו כן מותר לך לקבל משכורת. כמן כן עבור ההתרמה שאתה עושה מותר לך לקבל שכר ככל מתרים שעובד למוסד שמשלמים לו שכר. אבל צריך שהשכר יהיה הוגן ולא מעבר למקובל. כדאי שתתייעץ עם אדם שמחוץ לקהילה ותאמר לו מה הן פעולותיך ומה השכר שאתה רוצה לקבל מהקהילה כדי לברר שהכשר אכן הוגן ומתאים לכלל הפעילות שלך.

בהצלחה ותזכה להגדיל תורה.