מזיגת הכוס – גבר לאשה זרה ולהיפך

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר לגבר לתת ולמזוג לאישה שתייה?

תשובה:

שלום וברכה

נכון שמזיגת הכוס היא אחת מהמלאכות של חיבה שאשה עושה לבעלה, ולכן גם אסור להשתמש באשה כמבואר בשו"ע אבה"ע סי' כא סעי' ה' כתב: "אסור להשתמש באשה כלל, בין גדולה בין קטנה, בין שפחה בין משוחררת, שמא יבא לידי הרהור עבירה. באיזה שמוש אמרו, ברחיצת פניו ידיו ורגליו, אפילו ליצוק לו מים לרחוץ פניו ידיו ורגליו אפילו אינה נוגעת בו, והצעת המטה בפניו, ומזיגת הכוס".

ומסתבר שכך גם להיפך, כאשר איש משרת אשה.

אולם כבר כתב שם בערוך השולחן סעי' ט': "אין לתמוה על המנהג שנהגו בכל תפוצות ישראל כשבאים אורחים לבית בעה"ב ואשת הבעה"ב מכבדם מאכילם ומשקם ומוזגת להם כוסות והרי אין משתמשים באשה דאין איסור כלל בזה ולא מיבעיא אם הבעה"ב מיסב עמהם דהרי היא משמשת לפניו אלא אפילו אינו מיסב עמהם כיון שאיננה עושה דרך שימוש התקרבות אלא מפני הכנסת אורחים ומפני שעליה מוטל כל צרכי הבית אין איסור בדבר וכן באכסניא כשבעלת האכסניא מוזגת כוסות להאורחים אין זה דרך שימוש התקרבות אלא דרך שירות".

לכן הכל לפי הענין…