לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

לקפל טלית בשבת

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

הרבה אנשים אינם מקפלים את הטלית אחרי שחרית בשבת מטעם של הכנה מקודש לחול. ויש מתירים שכנראה אינם סוברים כן אלא סתם מקפל מפני כבוד חפץ מצוה ושפיר דמי.

ועל זה שואלים האם הנקודה בזאת הלכה תלוי בכוונת הלב של אדם? כי מי מכריע שכשמקפל היא מפני הכנה ליום ראשון שהוא חול או מפני כבוד חפץ מצוה שהרי הרואהו אינו יבחין לשם מה הוא עושה כן. או יש איזה שהוא פרט שאינני מכיר שנותן יותר הכר למה הוא מתכוון ולפיכך שפיר דמי, ודוגמא לדבר על ענין סוכה בחוטט בגדיש שיש מקור שאומר מותר ויש אוסרים וסלקא שם המסכנה כי אם יניח לשם סוכה ויהיה טפח על פני שבעה וכו' שמותר דהיינו יש אופן שנכר כוונתו ולפיכך מותר?

תודה
ברכה הצלחה גדולה ושלום

תשובה:

שלום וברכה

השאלה לגבי קיפול טלית אינה ההכנה לצורך חול, שכן לענין זה אכן מתירים בכל מעשה סתמי, כהוראתו הידועה של הגרש"ז אויערבך על החזרת מחזור התפילה הביתה וכדומה, כל מעשה שגרתי שאדם עושה לאחר השימוש מותר. הבעיה הנוספת היא עצם ענין קיפול בגדים בשבת ולכן מקפידים שלא לקפל על קפליו אלא הפוך וכדומה.

מקורות:

על ענין ההכנה במקרה זה ראה כאן.

על ענין קיפול בגדים בשבת על הקפל, ראה כאן.