אבל על אביו שנשוי לגויה – לגשת לעמוד כשיש עוד אבלים

שאלה:

אבי בחו"ל נשוי לגויה בעייתית ולפי הרופאים ימיו ספורים. בהגיע פקידת עיתו נראה לי שאני מעוניין לנהוג אבלות בעיקר כדי לא להכנס להסברים למה לא לנהוג כן. האם הודעה של הגויה מספיקה כדי להתחיל את האבלות או שעדיף להמתין למסמך רשמי? האם במצב הנ"ל זה בסדר שאעלה להתפלל מדין חיוב או שיש בכך בעיה מול המתפללים האחרים (כולל בעלי חיוב אחרים)?

תשובה:

שלום וברכה ושנדע רק טוב.

בודאי ניתן לסמוך על ההודעה של אשת אביך, אני לא חושב שהיא תאמר סתם כך שהוא נפטר, ואין כאן ענין של כשרות לעדות בענין זה.

לגבי שאלתך השניה, אני חושב שהנושא של דיני קדימה בין אבלים וכו', הוא יותר ענין של סדרי הקהילה, שכיון שיש כמה אנשים וכולם זכאים מחמת חברותם בקהילה להתפלל אחר יקירם, נתנו כללים, ממילא, אחר שכבר נהגו רבים להתפלל גם אחר אב הנשוי לגויה, ומתוך הנחה שהיום בחו"ל המודעות חלשה ובכלל אחרי השואה היה קשה יותר וכו' ועוד סיבות, ממילא מבחינה קהילתית אתה זכאי להתפלל כשאר האבלים.

אמנם אם יש מישהו שמוחזק בעמוד במנין קבוע, אל תדחה אותו כדין בן שלושים שדוחה בן י"ב חודש, סוף סוף חיובך אינו ברור כל כך וחיובו ברור והוא מוחזק כאן, אבל במנינים מזדמנים שיש לצרף גם את זאת ש"תפסת ראשון…", ודאי אין חשש.

שיהיו תמיד רק שמחות ישועות ונחמות.