טענת בעל דין שלא בפני דיינים – בזום.

שאלה:

לגבי מש"כ בשו"ע סי' יג סעיף ג גבי טענות בע"ד שאין לכתבם ולשלחם לדיין, וכ' הריב"ש שהוא משום שלא יוכלו לסדר דברי שקר בכתבם, משא"כ כשבאים לדין בעצמם יוכל להבין מתוך דבריהם אם שקר הם דוברים. האם כיום שישנה אפשרות לקבל את פני הדובר בזום וכדומה, האם ניתן לטעון לפני ב"ד בדרך זו?

תשובה:

שלום וברכה,

מסתבר שיש הבדל בין לדבר עם אדם פנים אל פנים למדבר איתו דרך זום. אדם שנמצא במעמד של בית דין ומדברים איתו פנים אל פנים, יותר חושש לשקר, מאדם שלא נמצא בתוך מעמד בית הדין, וגם קשה להבחין באדם שמדבר אם לא נמצאים מולו ממש. אני סבור שחקירה משטרתית יעדיפו לעשות פנים אל פנים ולא זרך הזום. ולכן לפי הלכה לא יכולים בית דין לכפות על הצדדים שידונו דרך אמצעי תקשורת.

הורה הגרי"ש אלישיב זצ"ל לבית הדין נתיבות חיים שמותר לדון את הצדדים באמצעי תקשורת אם הצדדים מתרצים לכך, ולא גרע מלשלוח טענותיהם בכתב שאם מתרצים מותר.

בהצלחה.