אחריות נכסים בזמנינו

שאלה:

האם היום בבית הדין גובים מנכסים לפי הסדר בגמרא? הכוונה שמי שהלווה ראשון גובה ראשון. ואם כן איך יכול מלוה היום לדעת שנכסי הלוה לא משועבדים?

תשובה:

שלום וברכה,

כיום בבית דין מתייחסים למשועבדים רק אם הלווה מישכן את הנכס במינהל המקרקעין, אם המלווה לא רשם את המישכון והלווה מכר את הדירה לא מוציאים מיד הלקוחות. המלווה שרוצה שהנכס ישתעבד צריך לדרוש מישכון של הנכס במינהל המקרקעין או יכתוב לו הערת אזהרה בטאבו. מלווה שלא ביקש רישום הרי מחל על שיעבודו.

בהצלחה.

מקורות:

בזמן חז"ל היה קול על יד שטר ועדים. כיום אין קול והשיעבוד חל רק על ידיד רישום, ולכן אם לא רשם את הקרקע מחל על שיעבוד הקרקע.