חיוב תשלומים על עטיפת מתנה

שאלה:

שלום וברכה,
בתי בת השמונה הלכה עם חמישים ש"ח לקנות מתנת יום הולדת וביקשה מהמוכרת מתנה בשווי חמישים ש"ח. ולאחר מכן המוכרת שהיא בעלת הבית אמרה שיש לשלם על עטיפת המתנה עוד עשרה ש"ח.
האם חייב לשלם? האם זה לא מנהג המדינה שעטיפת המתנה זה חלק מהתשלום?
בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

אין מנהג מדינה על דברים אלו, וגם מנהג לא יועיל בזה, ולכן אם המוכרת עדיין לא עטפה את המתנה, אין אפשרות לחייב את המוכרת לעטוף בחינם. אם המוכרת עטפה ואח"כ דורשת תשלום והלקוחה טוענת חשבתי שהעטיפה בחינם כיון שכך מנהג המקום לעטוף בחינם, לא ניתן לחייב את הלקוחה לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

מוכרת שעטפה מתנה ללקוחה ומקובל שלא גובים תשלום עבור העטיפה, לא תוכל לדרוש תשלום, אא"כ תודיע מראש שגובה תשלום. וראיה לדברים מדברי הרמ"א בשו"ע סו"ס רמו האומר לחברו אכול עימי ואח"כ תובע שכר עבור האכילה שחייב לשלם עבור הנאתו. והרמ"א סימן שסג ס"י סתר דבריו שכתב שאם בזמין את חברו לדור בחצרו אינו חייב לשלם. והקצות והנתיבות תירצו שאם לא קיימא לאגרא אינו חייב לשלם, ואם קיימא לאגרא חייב לשלם. ולפ"ז אם המוכר עטף את המתנה ולא ביקש תשלום מראש לא יוכל לדרוש תשלום, כיון שלא קיימא לאגרא – מי אמר שהלקוח יהיה מוכן לעטוף בתשלום, שמא אם היה יודע לא היה עוטף.

הצטרף לדיון

תגובה 1