מעשר/ גזל

שאלה:

שלום כבוד הרב.
ברשות הרב אשאל 2 שאלות:
1) ידוע לי שכאשר מקבלים מתנה נותנים מעשר מהשווי של המתנה, מה הדין במקרה שאין אני יודע את שווי המתנה?

2) קניתי במכונת פחיות שתיה בשווי 5.5₪, הכנסתי מטבע של 10 והמכונה החזירה לי 11₪ עודף. האם יש לי כאן גזל? מה עליי לעשות.
(אם זה רלוונטי, אני שואל לפי עדות המזרח)
תודה רבה !

תשובה:

שלום וברכה

1. המנהג הוא שלא נותנים מעשר אלא מכסף שניתן במתנה או כשכר וכדומה אבל לא ממתנות חפצים, כך הובא להלכה בס' דרך אמונה להגר"ח קנייבסקי מתנות עניים פרק ז ציון הלכה אות סז בשם שו"ת יד הלוי ועוד.

2. הכסף שקיבלת לא גזל – אתה לא גזלת. אלא חל עליך חובת השבת אבדה, ועליך להשיב את הכסף לידי בעל מכונת הפחיות. ולכן תשאיר את שמך ומספר טלפון ע"ג המכונה או שתתקשר לבעל המכונה ותחזיר לו את הכסף.

בהצלחה.