הפרשת חלה מקוגל מהעל בטשולנט

שאלה:

שמעתי שיש להחמיר להפריש חלה מ'מעהל קוגל' דהיינו קוגל הנעשה מקמח מעורב בשמן, סוכר, פלפל, מלח, ועוד כמה דברים, ומגלגלים אותו ושמים בתוך הצ'לנט וזה 'נאפה/נתבשל' שם, האם הדברים נכונים? ובאיזה כמות צריכים להיזהר, והאם צריכים לחוש כשהולכים לשמחות, כן לאכול או לא לאכול, ואם כל הצ'לנט נאסר אם לא הפרישו ??

תשובה:

שלום וברכה

אם מדובר בכמות של הפרשת חלה, כלומר, לחומרא מדובר ב1.200 ק"ג קמח כדי להפריש ללא ברכה, אז לכאורה אכן יש להפריש, אבל קשה לי להאמין שמדובר בכזה גודל של קוגל… מה גם שגם בכמות כזו זו חומרא על חומרא, בעיקרון אם הבצק  מבושל [כגון זה ששמים אותו בטשולנט – חמין של שבת], מעיקר הדין הוא פטור מחלה, ראה רמב"ן הל' חלה ור"ש חלה פ"א משנה ה ורמב"ם פ"ו הל' יב טוש"ע סי' שכט סעי' ג. אלא שראוי לחוש לשיטת רבינו תם ברכות לז ב שהחמיר בזה כיון שמדובר בעיסה שבלילתה עבה ומוצקה וכמובן אין לברך על הפרשה זו. לכן מן הסתם גם המחמיר לא יחמיר אלא ב1.600 ק"ג קמח, וגם זה כאמור ללא ברכה, ראה ש"ך שם ס"ק ד. אולם אם אופים בצק זה כמובן יש להפריש חלה בברכה, כמובן אם יש שיעור חלה.

במקרה שזה כבר נעשה ודאי שלא נאסר, שכן כאמור זו רק חומרא והעיקר לדינא שבצק מבושל אינו חייב בחלה.