ביעור כספי מעשר וקופות צדקה בשמיטה

שאלה:

שלום לכבוד הרב
בין שאר המצוות המדוברות בעלוני השבת לכבוד שנת השמיטה לא מוזכרת מצווה אחת חשובה והיא ביעור כספי מעשר וקופות צדקה בשנה הרביעית ובשנה השביעית לשמיטה, השאלה היא האם גם מצווה זו נוהגת מדרבנן לאחר חורבן ירושלים, בדומה למצוות השמיטה, הרי ידוע מה שנכתב בפרקי אבות (על שום מה דבר בא לעולם…, ומגפת הקורונה כדבר לכל דבר ועניין) ועוד שהוסיפו רבותינו שם שהדבר מתרבה בשביעית והרי אנו בשביעית.

תשובה:

שלום וברכה

אכן בשל"ה מסכת חולין ובביאור הגר"א על הירושלמי מעשר שני, הובא שראוי לקיים דין ביעור גם בכספי צדקה או מעשר כספים שיש לאדם, רק חשוב לדעת, שאם המעות כבר ניתנו לצדקה אין חובת ביעור כמובן, כלומר אם זה בא לידי גבאי או שעושים בזה גמ"ח או כל דבר אחר, הכל מדובר על אדם שיש לו כספים אלו בבית ועוד לא הספיק לתת לעניים, שיש להקדים ולתת להם לפני פסח. בדרך כלל בלאו הכי אסור להשהות כספי צדקה סתם בבית, זה הכל מדובר כשיש לעניים כל צרכם והוא ממתין שיזדקקו, לא מצוי כל כך.

הערה נאה.