ביטול זיכרון דברים בגין ההורים שמעכבים את הליך הרכישה

שאלה:

עשיתי זכרון דברים [שאם אבטל את הקנין אשלם לקונה 10 אחוז] עכשיו חמי שיש לו הערת אזהרה על הדירה אינו מוכן לשחרר אותה בלא שום נימוק. הדבר לא היה צפוי מראש.
ברצוני לדעת באם אבטל את זכרון הדברים אצטרך לשלם לקונה 10 אחוז מהדירה כמפורש בזכרון דברים?

תשובה:

שלום וברכה,

לא כל נוסח של קנס מחייב את הקנס, אלא צריך שיהיה כתוב בצורה שאין בו אסמכתא. בולכן יש לבדוק תחילה אם הנוסח של הזכרון דברים נכתב בצורה הלכתית – שלא יהא בו אסמכתא.

אם נחליט שהנוסח לא בלשון אסמכתא יש לבדוק דבר נוסף האם הביטול של הזכרון דברים הינו אונס או לא אונס. הסירוב של החם לא מחייב שזה אונס, כיון שידעת שיש לו הערת אזהרה ואולי הייתה צריך לשאול אותו תחילה. יתכן שהוא רשם את שמו בהערת אזהרה בכוונה כדי למנוע ממכם את מכירת הדירה, וא"כ לא ברור שזה אונס.

ולכן כדי לפסוק בדבר זה צריך דיון בבית דין.

בהצלחה.

נ.ב. הרבה דיינים העלו את הרעיון שההורים יהיו חתומים בהערת אזהרה על הדירה של הילדים, כיון שההורים מוסרים את נפשם במתן עזרה לרכישת דירה עבור הילדים, והילדים ממשכנים את הדירה או מוכרים את הדירה ומשקיעים את כספם על קרן הצבי….. ולכן חמיך שחתם את שמו על הערת אזהרה לא צריך להסביר את עצמו על סירובו.