קבלת צ'ק "חשוד"

שאלה:

מישהו שחייב לנו כסף, שילם בצ'ק של עמותה שהוא מחבריה. הנסיון עד היום שקשה מאד להוציא ממנו כסף, וכל פעם שתופסים אותו "בצוואר" הוא משחרר כסף דרך מישהו שחייב לו או דרך מישהו שהוא מכיר, ואף פעם לא מהחשבון האישי שלו…
כעת הוא שילם לנו בצ'ק של עמותת קודש שהוא מחברי העמותה [כנראה שייכת לאביו העמותה] החשבון "הגלוי" שלו, שהעמותה כנראה חייבת לו וכד', או שהוא מעביר לעמותה כנגד זה וכד'.
האם מותר לפדות את הצ'ק [כבר לקחנו, וזה יהיה סיפור מהפטרה לא לפדות, כי זה סכום גדול, וזה לרדוף אחריו]
יש לציין שבדקתי ברשם העמותות ויש לעמותה ניהול תקין, ויש רו"ח וחברי ועד, כך שרשמית מישהו אמור לבקר את פעולתיו. אלא א"כ כיון שזה עמותה משפחתית, אף אחד לא "ילשין" על מעילה בכספי תרומות

תשובה:

שלום וברכה,

בהלכה מצאנו שרק אדם שחזקתו שהוא גוזל וכל מה שיש לו גזול אסור לקנות ממנו, או שעובד בחנות שמוכר סחורה ואומר לקונה 'הטמן' יש חזקה שהוא גוזל (שו"ע סימן שנח, ג). וצריך שיהיה וודאות שברורה לגמרי אבל ספק גזל לא צריך לחשוש. ולכן אם רוב הסחורה של המוכר גזולה ומיעוט אינו גזול מותר לקנות ממנו, מאחר וניתן לתלות שקונה מהמיעוט שלא גזול (שו"ע סימן שסט, ג).

ולכן מותר לך לקבל את הפירעון חוב אם אין וודאות שהלווה גזל את הכסף.

בהצלחה.