פריסת אוהל מחובר לצירים בשבת

שאלה:

שלום כבוד הרב,

הרב שמירת שבת כהלכתא סימן כד סעיף יג מוסיף לגבי ההיתר של פתיחת עגלת ילידים בשבת : "ומכיון שכבר קיים אוהל, אף מותר לפרוס רשת או כליה על גבי ההגלה כולה, ויתחיל לפורסה מצד הגגון."

האם כוונתו שמותר לעשות כן אך ורק אם הגגון כבר פרוס טפח – שרק אז מותר להוסיף רשת או כילה (נגיד כדי להגן מהזבובים או מהשמש), או שכוונת הרב שגם אם הגגון לא פרוס גם אז מותר לאהיל עליו ?

(עיינתי במקורות בסימן תרכו סעיך ג בהגה וסימן שטו סעיף ב ס"ק יב ו-יג, ו-כז אבל אין את הספר חזון איש בבית כנסת בה אני נמצא כדי לעיין ולנסות להבין בעצמי בלי להיזקק לכבוד הרב)

תשובה:

לאו דוקא בגלל שיש טפח, אלא בגלל שזה מחובר בצירים, זה כאילו כבר קיים כמבואר ברמ"א שם.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. לגמרי אסור. אנחנו מדברים על גגון מובנה שהוא עצמו יש לו צירים, נניח הוא בצורת מטריה, אן גגון מובנה של עגלה, לכן בגלל הצירים גם כשזה גור זה כמו קיים. לפרוס סדין על העגלה זה אוהל ממש.

  2. ממה נפשך,אם האוהל קיים בעגלה אז מוסיף על האוהל מותר.
    אם אין אוהל כלל בעגלה,אז פריסת סדין הרי היא עשיית אוהל ארעי שאסור.

    אלא בגלל שהגגון בעגלה סגור,אז אין אוהל כלל ולכן אסור לפרוס סדין,אבל אם פתוח טפח מערב שבת,מותר לפרוס סדין

  3. אחת מהשתים – או גגון פרוס טפח אפילו אם אינו מחובר בצירים כמו מה שהזכרתי, או גגון שמחובר בצירים והוא חלק מהעגלה.

  4. הסברתי בתגובה קודמת שיש שני אופני היתר, או טפח., או שזה גגון המהווה חלק מהעגלה ומחובר בצירים שאז גם כשהוא סגור ואין טפח מותר לפתוח, וכמו הגגונים המוכרים לנו בעגלות היום. אבל בסדין צריך טפח.