מוכר בחנות שנתן מתנות

שאלה:

שלום כבוד הרב.
אבא שלי שלי אותי לקנות לו משהו מאיזו חנות, והמוכר בחנות הוא חבר של אבא שלי.
כששילמתי, הוא עשה לי הנחה, וגם הביא לי עוד דברים בחינם (ואין הוא המנהל של המקום)

רציתי לשאול על מי העוון של הגזל? רק על המוכר או גם על אבא שלי?
והאם אני משתתף בעוון?
(אני לא יודע אם זה רלוונטי אך אני שואל לפי ההלכה בעדות המזרח ולא אשכנז)
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר בהנחה קטנה מותר למוכר לתת הנחה קטנה. לגבי המתנות שנתן לך, מי אמר שהמוכר גנב את החפצים אולי הוא שילם עליהם, או שיש לו זכות לקחת לעצמו עד מחיר מסוים, לכן תשאל את אבא שלך אם המוכר אדם נאמן ואם נראה לו שהמוכר נהג כדין.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. תודה רבה כבוד הרב.
    ההנחה שהוא עשה לי הייתה 40% (שילמתי 30 במקום 50)

    שאלתי את אבי והוא אמר שהוא אינו יודע אם יש אישור לאותו אדם לעשות את זה.
    אני אציין שהעובד הזה אינו אדם ירא שמיים.

  2. אם כך אסור לקבל ממנו את ההנחה. ואתה השליח נחשב מסייע לדבר. לכן כדאי שתפנה לאותה חנות תקנה מוצר ב10 ש"ח ותחזיר את המוצר למדף אחרי שתשלם עליו.

  3. תודה רבה כבוד הרב.
    האם יועיל כמו כן שאקנה חפץ בשווי הנ״ל ואז אחזיר ואקבל זיכוי אך אקרע את הזיכוי ולא אשתמש בו ?
    או שעצם העובדה שיש לי זיכוי היא לא טובה.

    (אני לא יודע אם ניתן פשוט להחזיר למדף בגלל שהרבה דברים עובדים עם ברקוד והבא שיבוא לקנות את החפץ הזה אולי יקבל אותו במתנה כי משהו כבר קנה)