תפילה בחצר שאינה מקורה / חציצה בטבילת גברים

שאלה:

שלום,
1. אם אני מתפלל במנין בחצר פרטית, האם אני חייב להיות תחת סככה, או שזה בסדר שאני נמצא תחת כיפת השמיים? האם דין זה נאמר רק בשדה פתוח, יש לציין שהמרפסת/ חצר בה מתפללים מוקפת מחיצות , לא בטוח שמכל עבריה.
2. ברכת כהנים בתענית במנחה – האם כדאי להתאמץ להתפלל במנחה קטנה בתענית ציבור כדי להרוויח ברכת כהנים ?
3. חציצה במקווה גברים – שלום, באם ציפורני רגליי לא קצוצות, לא ארוכות מאוד אבל גם לא קצוצות מאוד, האם זה בעיה לגבי הטבילה ? כמובן שהטבילה לא מעוכבת ואינה מדאורייתא , אך בכל זאת אני שואל
תודה

תשובה:

שלום רב

א. מדברי הפוסקים נראה, שעיקר ההקפדה להתפלל בתוך בית מתייחסת למחיצות ולא לתקרה [אלא שעל פי הזוהר החמירו להצריך גם תקרה], כך שאם אפשר בנקל גם סככה לצאת ידי הזוהר זה מצויין, אבל העיקר שיהיו מחיצות ולא יהיו עוברים ושבים. ראה שערי תשובה סי' צ סעי' ה בשם הברכי יוסף.

ב. תמיד כדאי להרויח ברכת כהנים, כמו כן יש שסבורים שמנחה קטנה היא יותר לכתחילה ממנחה גדולה, והכל לפי הענין.

ג. הפוסקים בסי' פח הביאו מדברי ספר האשכול, שבטבילת בעל קרי בזמנינו שאינה חובה אלא הידור לא צריך להקפיד על חציצה, כך שבודאי אין צורך להקפיד על ציפורניים. כמובן שבטבילת נשים הענין שונה.

שבוע טוב ומבורך.