ולא תתורו

שאלה:

"גמ' טוב מראה עינים באשה אין להקשות היכי אמרו ז"ל לא ילמד רווק סופרים מטעם שהנשים מביאים בניהם לשם ללמוד ואמרו ז"ל שאם היה נשוי אפילו אין אשה עמו מותר דאינו דומה מי שיש לו פת בסלו והא מ"מ רואה בנשים ושמא הואיל ולא תקיף יצריה אינו מחשב להרהר ובאשתו עצמה שמהרהר בה טוב מראה עינים באשה וכו' והא דאמרו ז"ל אל תסתכל בנשים שסופך בא לידי עבירה אלמא מעשה יש לו הנאה יותר מראיה י"ל דלענין עונש מעשה חמור ולענין תאוה הרואה מתאוה יותר מגופו של מעשה".
כך כתב רבנו משה מאימראן בחידושיו ליומא.
כיצד, נענשים 'יותר', על דבר שגורם פחות שחיתות בנפש?

תשובה:

צריך להפריד בין האיסור עצמו לבין מה שנאסר כדי שלא לבוא לידי חטא.  לבוא על אשת איש זה איסור חמור שעונשו כרת, להתאוות לאשת איש, זה רק איסור הנובע מחשש שמא יבוא לידי כך, והוא בכלל האיסור של לא תתורו אחרי עיניכם שאין בו כרת. למרות שגם הוא איסור תורה.