שמירת סדרים בכולל

שאלה:

הנני לומד בכולל שהמסגרת שלו היא יום שלם ובזמן האחרון הפסקתי את השתתפותי בסדר אחה"צ בהסכמת ראש הכולל,
בחודש האחרון התחילו לחלק מלגה נוספת [כעין בונוס] למי שמקפיד להגיע בזמני הכולל ומנגד לקצץ מהמלגה הבסיסית למי שמאחר יותר מכמה פעמים,
ואילו לי נאמר שאינני זכאי אפי' לא למחצית מהתוספת על ההגעה בזמן בבוקר [שמובן מאליו שזה עיקר הקושי] מפני שזה מיועד עבור הלומדים יום שלם,
ואילו על איחור כן יקצצו לי בשיעור מחצית מהקיצוץ שנעשה למאחר הנמצא יום שלם,
שאלתי היא א. האם זה הגון על פי דיני חו"מ.
ב. בהנחה שזה חוסר הגינות האם זה נכון לומר שהיות והראש כולל לא נוהג בהגינות דהיינו מבחינתו המחויבות שלו כלפי בנושא השמירת סדרים פחותה מכיון שאיני נמצא יום שלם באותה מידה יכולני לראות את המחויבות שלי לעמידה בזמנים כמופחתת באופן הדדי [ובמובן מסוים אין לו זכות לקזז לי על איחורים אם אני לא חלק מההוספה על איחורים כי כשם שהזכויות בנושא זה הם רק לנמצאים יום שלם כך גם המחויבות היא יותר כלפיהם,
אשמח למענה של הרב
בתודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

אברך שמאחר לסדרי הכולל זכותו של הראש כולל לקצץ מהמלגה. אברך מקבל מלגה על לימוד עכבי וברצינות. זה לא יותר גרוע מאדם שמאחר לעבודה שיש זכות להוריד לו מהמשכורת. ולכן הקיצוץ שהראש כולל מקצץ על איחורים הוא קיצוץ הוגן וראוי.

הראש כולל החליט לתת תוספת בתשלום המלגה, התוספת מותנית לאברך שלומד בכולל יום שלם, וזכותו של הראש כולל להחליט את נוהל הכולל ואת התוספות שמוסיף. יש כוללים שלא מחזיקים אברך שלא נמצא בכולל יום שלם.

לכן אין סיבה לתלונות על הראש כולל.

בהצלחה.