ברכה על טבילת כלים

שאלה:

אדם שקנה כלי שיוצר במפעל בחו"ל. איך יכול לברך על טבילתו? הרי שמא אחד מבעלי המפעל הוא יהודי והוי ככלי בשותפות. וכי אפשר לסמוך על רוב לענין ספק ברכות?

תשובה:

בערוך השלחן סי' קכ סעי' נג מבואר שישראל וגוי שהיו שותפים בכלי וחזר הישראל וקנה מהגוי את חלקו, הכלי מתחייב בטבילה אף שגם קודם היה ליהודי חלק בו, מבואר שעל חלק השותפות של הגוי לבד כאשר זה בא לידי ישראל חייבים טבילה בברכה. כמו כן יש לצרף לזה שכל החשש הוא רק מבעלי מניות שאין להם ממש חלק בחברה, ואין להם שליטה, ואינם נחשבים כבעלים כלל.