שימוש בקופסאות התפילין להחזקת הסידור

שאלה:

שתי שאלות בבקשה:
א. אני מתפלל במנין נוסח אשכנז (הנוסח שלי הוא ספרד).
הם מחזירים את ספר התורה בימי חול לארון הקודש, ורק אחר כך אומרים ״אשרי ובא לציון״.
האם מותר לי להתחיל מיד אשרי (״לדלג״ על כל הפסוקים שאומרים בעת החזרת ספר התורה).
וכך גם אוכל להיות בקצב איתם.

ב. כרכו את הסידורים בבי״כ בצורה לא טובה, כך שהסידור לא יכול להישאר פתוח…
אני משתמש בקופסא של התפילין של יד כדי שהסידור לא ייסגר…
מישהו האיר לי היום שאולי יש כאן שאלה של תשמישי קדושה. האם הדבר מותר?

תשובה:

שלום וברכה

1. אם זה מה שמאפשר לך להיות בקצב נראה שאפשר לדלג.

2. כיון שגם הסידור יש בו קדושה והוא בעצם משמש את הסידור, נראה שלא נחשב הדבר כהורדה בקדושה. אפילו לגבי שימוש בספר קודש הנמצא שם כדי להחזיק את הסידור יש מקילים, כמו שכתב המשנה ברורה סימן קנד ס"ק לא: "אסור להשתמש בספר להנאתו כגון להגן בפני החמה או כדי שלא יראה חבירו מה שעושה. ולהניח ספר אחר תחת ספר שלומד בו כדי להגביהו יש להתיר ואם מונח ספר אחד לכו"ע מותר להניח ספר אחר עליו [ח"א] וכשהשמש זורחת על הספר שלומד בו יש להקל במקום הדחק להגן בספר אחר להיות לצל כיון שאינו עושה להנאתו".