לתת לעובד מלאכה שלא קשורה לעבודה

שאלה:

יש אדם מסוים,
שעובד בתור אב בית בבית ספר מסוים, לא יודע אם זה פרטי, אם רשת, נראה לי זה רשת.
הוא עושה גם באופן פרטי תיקוני משקפיים וכו'.
הוא אמר לי להגיע אליו לבית הספר, שלא בשעות העבודה, נניח עכשיו אחרי צהריים, והוא יעשה לי תיקון למשקפיים, זה אמור לקחת כרבע שעה משהו כזה.
הוא שם הוא אומר להביא משהו בשבילו, ועל הדרך יעשה לי את זה.
1)האם יש חשש גזל של האורות, ואולי חשמל וכו', של כל דברים של בית ספר,
או שמותר?
2) האם זה מותר, אם תאמרו שמותר, גם מדיני שמיים?

אשמח לתשובה היום

תשובה:

שלום וברכה,

כיון שהוא עושה את התיקונים לא בשעות העבודה אין חשש גזל. ואין צורך לחשוש מגזל כשמשתמש באורות או בחשמל של בית הספר, כיון ששימוש זה הוא שימוש שלא מקפידים לעובד להשתמש שימוש זעיר בחשמל של בית הספר.

בהצלחה.

מקורות:

בשו"ע סימן שנט מבואר שדבר שאין מקפידים מותר לקחת. ולכן עובד בבית ספר שמשתמש באורות או מעט חשמל הרי זה כדבר שלא מקפידים על העובדים ואין איסור גזל.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. גם כשהמדובר ברבע שעה עד חצי שעה, גם של פרוזדור,ובחדר,ואולי עוד כמה דברים, כשמתעכב במיוחד בשבילי?

    ואולי ישתמש בעוד דברים.

  2. ובנוסף- מה הדין אם אני נותן לו את זה שיעשה את זה בזמנו בעבודה, וסביר מאוד להניח שיעשה את זה על חשבון זמן העבודה שלו שמקבל משכורת, ואולי במקום דברים אחרים שיידחו וכו',ואלי יסבו נזק לבי"ס אם יידחו, האם יש לחוש לזה, או שניתן לתת לו שיעשה זאת בזמן העבודה שלו?

  3. ולסיכום,
    מה לגבי לתת לו את זה בערב, כשאני יודע בוודאות שהוא יעשה זאת בבית הספר כיוון שכל הכלים שלו שם.
    אינני יודע אם יעשה זאת על חשבון זמן העבודה שלו, או לא, גם לא נעים לי לומר לו שיעשה זאת שלא על חשבון העבודה.
    1)האם מותר לי שלא לומר לא שיעשה זאת על חשבון העבודה, או שמא אין להקל ראש בדבר,כי זה "לפני עיוור"?
    2)האם מותר לתת בכל זאת, מתוך הנחה שאולי יעשה זאת באופן מותר, כגון בהפסקה, לאחר העבודה, כשהוא פנוי וכיוצ"ב?

    3) האם זה נכון גם לגבי דיני שמיים.

  4. אתה יכול לתת לו לעבוד ואין צורך לומר לו כלום. אין צורך לחשוד בו שהוא גונב אם אין הוכחות שהוא גנב. יש לו חזקת כשרות ומסתמא פועל כדין. כשאתה נוסע במונית אתה לא חושש אולי הוא גנב את הדלק וכדו'. ולכן אם אתה לא רואה שהוא עובר איסור אין צורך להעלות חשדות וחששות.

  5. שאלה אחרונה בנושא זה בלנד:

    אם הכל נעשה דרך אבא שלי, שהם מכירים אחד את השני [ ולאבא שלי יש נטייה לבקש דבריים ללא תשלום, בתור טובה] . כיוון שאני לא יכול להתנהל ללא משקפיים, האם יש לחוש שמא מתוך אי נעימות יבקש מחיר מופחת ממה שהיה מבקש ממני [ ואולי בכלל לא היה עוזר לי בשביל תיקון פעוט,אלא רק בשביל מסגרת ועדשות גם יחד,כי שמעתי בקולו את חוסר המוטיבציה לעשות את זה ] , ואולי יש כאן חמס וגזל, וכיוצ"ב ?

  6. אם אבא שלך רוכש עבורך ולא ידוע לך על אי נעימות אין צורך לחשוש. כמו שהסברנו מקודם שאין צורך להעלות חששות שוא.
    בהצלחה.