להשכיר רכב או לגבות תשלום מנוסעים ולא לאבד את זכות הביטוח

שאלה:

חברות ביטוח הרכב לא מכסות כידוע שימוש מסחרי ברכב אלא בביטוח יעודי,
ובעצם כשאדם משכיר באופן פיראטי את רכבו לחברים הוא נכנס לבעיה, שבמידה ומתרחשת תאונה ח"ו או כל נזק אחר, אין לו כיסוי חוקי מצד חברת הביטוח, אלא אם ישקר לומר שהוא [בעל הרכב] היה הנהג,
כמו"כ אם מצרף אברכים לנסיעה איתו לכאו' מאבד את ביטוח החובה עליהם,
שאלתי היא האם יש אופן מסוים כן להשכיר/להסיע בתשלום כגון ע"י הערמה שמשכיר את השימוש ברדיו וכדו' כמובן עם תוקף הלכתי
ובמידה ויש כזה פתרון האם מכיון שחברת הביטוח לא מאמינה בפתרונות הלכתיים האם זה מתיר לשקר שאני נהגתי/שהנסיעה היתה בחינם
תודה רבה ויש"כ עצום

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שמשכיר את הרכב בשחור על בסיס קבוע לא מועיל שום הערמה, ועליו לשלם ביטוח של רכב שכור. אדם שמשכיר את הרכב במקרים בודדים, או שלוקח איתו ברכב את החברים לעבודה והם משלמים לו, שלא נקרא רכב שכור, ורק לפי הנהלים של הביטוח הם קוראים לזה השכרת רכב, במקרה כזה יועיל תנאי מסוים כדי להוציא את העובדה מכלל השכרת רכב, כיון שבאמת לא מדובר בהשכרת רכב. ראה כאן בתשובה שהארכנו בין סוגי התנאים, ותנאי מספר 3 הוא התנאי הטוב.

התנאי שכתבת שמשכיר את הרדיו של הרכב ולא את הרכב, הוא לא תנאי טוב, כיון שהסיבה שמשלם על הרדיו מחיר כ"כ גבוה רק בגלל שמביא לו את הרכב, והרי זה נחשב שמשלם שכירות על הרכב בצורה עקיפה.

בהצלחה.

מקורות:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש"כ עצום, מאד הוסיף לי הקישור המצורף.
    עדיין רצוני להבין למה עפ"י הלכה השכרה לא קבועה אינה נחשבת השכרה ורק חברת הביטוח מחשיבה את זה עפ"י נהליה להשכרה כלשונכם,
    כמו"כ רצוני לשאול האם מועיל בהסעת אברכים לפחות ואולי אף בהשכרה לפרש שהתשלום הוא עבור כיסוי ההוצאות ולשלם בערך לפי עלות הדלק

  2. לחברת ביטוח יש שני חוזים של ביטוח, יש ביטוח לרכב סחיר – נהג טנדר או מכונית השכרה – שכיון שהרכב נוסע הרבה יותר מאדם פרטי לכן הביטוח יקר יותר. החברת ביטוח העמידו כללים שכל נסיעה בשכר נחשב לסחיר, כיון שלא יכולים לבדוק כל אחד לכן זה הכללים שהם העמידו. ולכן אדם שמשכיר את הרכב על בסיס קבוע לא יעזור הערמות שהזכרנו, כיון שבפועל הרכב הזה הוא סחיר וע"ד כן לא מבטחים. אבל רכב שהושכר חד פעמי, בעצם הוא לא רכב סחיר, אלא שלפי הכללים הוא סחיר, ולכן הערמה שהזכרנו הוא שלא יכלל בכללי הביטוח, ואז גם לפי היושר מגיע לו ביטוח.
    הסעה של אברכים שבעל הרכב לוקח רק עליות לא נחשב לסחיר גם לפי הנוהל של חברת הביטוח, אלא נחשב כפרטי.