לתרומות לחץ כאן

חלב שהותז על קציצת בשר בתוך סיר עם קציצות רבות

שאלה:

מה דין מאכל בשרי שנפל לתוכו מאכל חלבי?

יום שישי אחד קמתי בבוקר וראיתי שאמא שלי הכינה קציצות בשר ברוטב עגבניות ובטעות כשהכנתי לאחים שלי שוקו השפריץ חלב לתוך הקציצות, מה דין הקציצות אם היו אחרי בישול והיו חמות ובושלו בכלי בשרי והבשר היה המון לעומת החלב שהשפריץ?

מה דין המאכל? מה הדין אם היה חם/קר? באיזו כמות היה המאכל הבשרי ואיזו כמות של חלב נפלה לתוכו? מה דין הכלי שבו התבשל המאכל?

תשובה:

שלום וברכה

השאלה הזו מאוד מורכבת וזה תלוי בהרבה מאוד פרטים, בהנחה שיש לנו סיר עם הרבה רוטב, והקציצות בתוך הרוטב, ופוגע מעט חלב ומתערבב אז אכן יש כאן ביטול בשישים, אבל אם הקציצה היא מחוץ לרוטב פוגע בה חלב, צריך שיהיה פי שישים בקציצה עצמה מול מה שהשפריץ וזה בדרך כלל לא קורה ולכן היא אסורה [יש כאלו שמחלקים בין אם הקציצה לגמרי בחוץ, על קציצה אחרת, או שחציה בתוך הרוטב]. במידה ולא ידוע איזו קציצה נאסרה, לדעת השולחן ערוך ניתן לערבב עתה את כל תכולת הסיר בעוד הכל חם כדי לבטל את האיסור, אבל הרמ"א סבר שרק אם ניער מיד לפני שהספיק להבלע טוב זה מותר, בכל מקרה לאחר זמן יש לנו כאן בעיה. כמו כן אם ממשיכים לבשל אותן יחד אחרי שהחתיכה הזו נאסרה, זה יכול לאסור את כל הקציצות כיון שיש לנו כלל שכאשר נבלע חלב בבשר ולא התבטל, כל הקציצה נחשבת דבר האסור וצריך שישים כנגדה. אולי תפרטי יותר מה בדיוק בדיוק היה וננסה לדייק יותר.

מקורות:

ראה שו"ע ונושאי כליו בסימן צב סעיפים ב-ד.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל