למה בלהה וזילפה לא במנין האמהות?

שאלה:

שלום הרב,
ידוע שיש לנו 4 אמהות, אך גם כתוב שהשבטים יצאו גם מזילפה ובלהה (הנשים הנוספות של יעקב).
אשמח לדעת מדוע הן לא נספרות עם האמהות שלנו.
תודה!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית לעיתם הן נספרות, ראה מדרש רבה (נשא כא) שש עגלות צב של קרבנות הנשיאים הם כנגד שש אמהות, וכן הובא במדרש שיר השירים. החיד"א בספר דבש לפי אות ב כותב שברז"ל ראשי תיבות ארבעת האמהות – בלהה רחל זלפה לאה [ומעניין שהן קודמות לרחל ולאה].

בספרו דמשק אליעזר פרשת וישב מסביר החיד"א שבעני הזה נחלקו השבטים עם יוסף, יוסף סבר כמו המדרש שיש שש אמהות, ואין לבזות את בני השפחות ולומר שאמותיהן אינן אמהות האומה, ואילו אחיו סברו שאין אמהות אלא ארבע כמו דברי הגמרא בברכות טז ב.

ההסבר הפשוט לכך שבדרך כלל אמהות הן ארבע, כפי שמבאר השפת אמת בפירושו למשלי [באופן קבלי על פי סוד ואין המקום להרחיב בזה] שבלהה כלולה ברחל וזלפה כלולה בלאה, שהרי היו שפחותיהן ובאו במקומן ובשליחותן.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. לכאורה גם מפשטות הכתוב משמע שהן נכללות ברחל ולאה שכן כאשר ראו האמהות שהן לא יולדות הן נתנו את השפחות ליעקב ולאחר מכן הוא גם לקחו קרדיט על הלידה על התינוק ועל קריאת השם