חיוב לקוח במשקל ללא הורדת פסולת

שאלה:

היי שלום הרב
לפני שבוע בערך, שאלתי את הרב לגביי הערכת משקל, מקווה שהרב זוכר

לגופו של עניין,
אני עובד בחברה שמתעסקת במיחזור (Recycling)

מגעים אלינו כול יום משאיות עם קרטון/נייר
אני עובד כשוקל משאיות,

תפקידי הוא, להזין את משקל החומר, שמגיע במשאית למערכת.

יש תוכנה, שבה לכול שקילה, יש מספר שקילה, משקל כניסה ויציאה, ופרטי הנהג והמשאית.

לאחר השקילה מגעים לתוכנה נוספת
שבה צריך להזין סוג חומר, כמות לחות(אם יש), וכמות זבל(אם יש), רק לאחר הזנת
סוג החומר, (שחייב להזין אותו במערכת) ולחות וזבל (אם יש, התוכנה לא מחייבת להזין)
ניתן להנפיק קבלה ללקוח.

יש עובד בשטח המפעל, שצריך למלא חומר, לחות, וסוג החומר,
הוא לא עושה את העבודה שלו, לא משנא כמה התלוננתי עליו למנהל.

ולכן אני לא יודע אם יש זבל, או לחות
ולכן אני לא רושם.

אני שואל את הנהג והוא אומר לי אם יש לחות, וכמה אחוזים נראה לו, וככה אני עושה.
יש לציין שהנהגים מקבלים כסף על כול טון חומר, כך שיש להם אינטרס שאני לא יוריד זבל או לחות, כדי שהמשקל יעלה.

כמו כן בלילה, אני לבד, ואין מקבל חומר, ולכן אני שואל את הנהגים.
הלקוח מצידו משלם על כול טון, ולכן אם לא הורדתי מספיק, הלקוח ישלם יותר.

מנהל המפעל יודע את זה,
הוא לא רוצה לפטר את העובד.

והוא לא רוצה שמישהו שם ישאר בלילה, כדי לחסוך עובד בלילה למפעל.

ולכן זאת האפשרות היחידה שלי לשאול את הנהגים, ולהוריד לפי מה שהם אומרים.

יש נהגים שמקבלים משכורת גלובלית, ולא לפי משקל, האם הם כן נאמנים לבצע ההערכה כזאת, בלי שום הכשרה?

השאלה היא האם מותר לעבוד שם?

יש לציין שאם יש זבל במכולה, זה בעיה מצד הלקוח כי החברה כותבת במפורש על המכולה, לשים רק קרטון.

העליות של עובדים להפריד הם גבוהות ולכן יש רק הערכה, ובלילה אין עובדי מפעל רק שוקל מטעמי עלות.

האם אני יכול להניח שהחברה הודיעה את זה ללקוחות, ויש חוזה שמפרט את ההתנהלות הזאת, בלי שראיתי אותו?
מהרגשה שלי, אין כזה הסכם מול לקוחות.

אני שם כבר שנה, ונראה לי שהלקוחות שאיתנו כבר 30 שנה,
זורקים בכוונה זבל, למשל סופר לא רוצה להשקיע עובד במחלק ירקות, להפריד את הירקות מהקרטון, כי זה הרבה כסף ולנו הוא משלם 150 שקל לטון, ככה שיוצא לו יותר זול לזרוק את הירקות למכולה?

השאלה הזאת מאוד דומה לשאלה הקודמת, ואולי אף זהה מבחינה הלכתית.
לדעתי זה שונה כי אז שאלתי על ההערכה שאני עושה, ופה שאלתי על כך שאין אף אחד שמבצע ההערכה, כי אין עובד בשטח.

תשובה:

שלום וברכה,

עליך לשוחח אם המעביד ולספר לו את כל הנ"ל ואז אתה יכול לעבוד כרצונך, כיון שהמעביד יודע מהטענות ומסכים שתעבוד אין חשש איסור גזל. ומסתבר שגם אינך צריך להודיע כיון שהמעביד מודע לכל מה שאתה מספר, אבל כדי להיות בטוח כדאי לספר לו, ואז אין גזל מצידך.

אם הלקוחות מפסידים, אין איסור גזל כיון שהם מודעים שהכל נעשה בהערכה והם יכולים לעמוד על שלהם ולבקש דיוק במשקל, והם נכנסים ע"ד שהכל נעשה בצורה משוערת.

בהצלחה.