הקשה בעץ נגד עין הרע

שאלה:

שלום.
הבנתי שהמנהג לדפוק על עץ נגד עין הרע זה מנהג גויים, אפשר להבין בדיוק מה המקור של המנהג?

תשובה:

מדובר במנהג נוצרי שענינו הנגיעה כביכול בעץ של אותו האיש, כך שודאי שהדבר אסור, ונחשב חוקות העמים. אפשר לומר בן פורת יוסף, או לומר את הלחש שמובא בחיד"א:

“נֶגַע צָרַעַת, כִּי תִהְיֶה בְּאָדָם; וְהוּבָא, אֶל-הַכֹּהֵן.
נַחְנוּ נַעֲבֹר חֲלוּצִים לִפְנֵי יְהוָה, אֶרֶץ כְּנָעַן; וְאִתָּנוּ אֲחֻזַּת נַחֲלָתֵנוּ, מֵעֵבֶר לַיַּרְדֵּן.
נָבִיא מִקִּרְבְּךָ מֵאַחֶיךָ כָּמֹנִי, יָקִים לְךָ יְהוָה אֱלֹהֶיךָ:  אֵלָיו, תִּשְׁמָעוּן.
נָהָר פְלָגָיו, יְשַׂמְּחוּ עִיר-אֱלֹהִים;  קְדֹשׁ, מִשְׁכְּנֵי עֶלְיוֹן.
נָחִיתָ כַצֹּאן עַמֶּךָ  בְּיַד מֹשֶׁה וְאַהֲרֹן.
נֶגֶד אֲבוֹתָם, עָשָׂה פֶלֶא;  בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם שְׂדֵה-צֹעַן.
נַפְתִּי מִשְׁכָּבִי  מֹר אֲהָלִים, וְקִנָּמוֹן.
נֵר יְהוָה, נִשְׁמַת אָדָם;  חֹפֵשׂ, כָּל-חַדְרֵי-בָטֶן.
נֹפֶת תִּטֹּפְנָה שִׂפְתוֹתַיִךְ, כַּלָּה; דְּבַשׁ וְחָלָב תַּחַת לְשׁוֹנֵךְ, וְרֵיחַ שַׂלְמֹתַיִךְ כְּרֵיחַ לְבָנוֹן.

נֻדוּ מִתּוֹךְ בָּבֶל, וּמֵאֶרֶץ כַּשְׂדִּים יצאו (צֵאוּ); וִהְיוּ, כְּעַתּוּדִים לִפְנֵי-צֹאן.

נֹשְׁקֵי קֶשֶׁת, מַיְמִינִים וּמַשְׂמִאלִים בָּאֲבָנִים, וּבַחִצִּים, בַּקָּשֶׁת מֵאֲחֵי שָׁאוּל, מִבִּנְיָמִן.
רבונו של עולם , הצל את עמך בית ישראל מכל מיני כשפים ומכל מיני עין הרע. וכשם שפרשת כנפיך על אבותינו שבמדבר, שלא שלטה עליהם עינא בישא דבלעם, כן תפרוש עלינו ברחמיך הרבים להיותנו מכוסים במכסה ובהנהגה בשמותיך הקדושים מכל עינא בישא”.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. קצת מחקר שעשיתי בענין ברמת וקיפדיה וקצת מתשובות רבנים שעסקו בכך, בכל מקרה זה ודאי שטות והבל, אמונה תפלה.