קשה לי הצום

שאלה:

שלום הרב, אני אברך יר"ש שמדקדק במצוות שמעיקר הדין, אמנם צומות בדר"כ משפיעים עלי מאד לרעה גם מבחינה גופנית וגם מבחינה נפשית,(אין לי דרך אחרת להגיד את זה, הצום פשוט עושה לי רע) אני מרגיש ברוב הפעמים ירידה ברוחניות מאשר עליה, מה גם ששמעתי על דעת בריסק שבימינו לא מתענים ד צומות, האם אני יכול לנהוג לעצמי בצינעא שלא להתענות?

תשובה:

שלום ידידי, אין לבטל חיוב זה שהוא מדברי קבלה וחמור ממצוות דרבנן. תנסה לטפל בקושי הנפשי שלך, אבל להמנע מלצום, אין טעם. ואגב עשרה בטבת הוא הצום הקצר ביותר. תקום לפני עלות השחר תאכל ותשתה, תנוח קצת במשך היום, ויהיה בסדר בעז"ה.