ילדים של השכנים ששחקו באש וגרמו לשריפה

שאלה:

שלום לרבנים,
בבניין שלנו יש ילדים של משפחה אחת שנוהגים לשחק באש.
העירו להם, ולאב המשפחה מספר פעמים כי המשחק באש עלול להוביל לאסון רציני. אך הם המשיכו בשלהם.

ביום שני האחרון, כנראה כתוצאה מהצתה של אחד הילדים, הם העלו באש אופנוע (של אחד מבני המשפחה המדוברת). האש שנדלקה התפשטה ושרפה גם את אחד הרכבים החונים של אחד השכנים (נזק של כ-15 אלף ש"ח), ולחלק מהדירות בקומה הראשונה.
בנס לא היו נפגעים בחיי אדם, וברוך השם שהצליחו להשתלט על השריפה בזמן.
הוזמן חוקר של מכבי אש, שקבע כי מדובר בהצתה (ולא בפגם טכני באופנוע). אך לא היתה עדות ראייה של אחד השכנים (הבוגרים) על אחד הילדים.

עם זאת, ברור לכולם כי מדובר באחד הילדים (אחיו הקטן אמר שהוא הצית, וכן הוא נעלם מייד אחרי שהאש יצאה משליטה).
פרטים משלימים: ככל הנראה הילד שהצית הינו פחות מגיל מצוות [גיל 9].

שאלתי:
אלו צעדים ניתן לנקוט כנגד המשפחה? האם ניתן לחייבם לשלם על הנזק הפרטי לרכב / לדירות שהוזקו?
מה בדבר נזקים שנוגעים לכלל הבניין (השריפה גרמה לקילוף טיח, וצורך בצביעה מחדש של חלק נרחב מהחנייה).

תשובה:

שלום וברכה,

קטן שהזיק פטור, השאלה לגבי ההורים אם חייבים לשלם, אם ההורים לא שמרו על הגפרורים בביתם, או שיודעים שהילדים שלהם משחקים באש ולא טרחו להחביא את הגפרורים, הרי ההורים חייבים על נזקי בנם בדיני שמים. כדין השולח גחלת ביד קטן שפטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים. חיוב בדיני שמים כתב הש"ך שצריך לשלם את כל הנזק, אלא שבית דין לא מוציאים ממנו את חיובו אבל הוא מצידו חייב לשלם.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך חושן משפט סימן תיח סעיף ז

השולח את הבעירה ביד חרש, שוטה וקטן, פטור מדיני אדם וחייב בדיני שמים. במה דברים אמורים, כשמסר להם גחלת וליבוה (פי' מענין לבת אש) (שמות ג, ב), שדרך הגחלת להכבות מאליה קודם שתעבור ותדליק, אבל אם מסר להם שלהבת, חייב, שהרי מעשיו גרמו.

וראה ש"ך סימן לב ס"ק ב שכתב שאינו יוצא ידי שמים עד שישלם עד שישלם את הנזק. וראה קצות שם.