תועלת התפילה

שאלה:

קראתי שלעיתים תפילות מועילות למישהו אחר ולא לי. אני כנראה לא בדרגה גבוהה ואני מרגיש שזה די מוציא את הרוח מהמפרשים עבורי. על מנת באמת להתאמץ ולהתכוון בתפילה אני מרגיש שמה שעוזר לי זה הידיעה שככל שאתחנן ואתפלל יש יותר סיכוי שהתפילה תתקבל עבורי באופן אישי ושגם אם נגזרה גזירה תמיד על ידי תפילה יש עוד סיכוי. האם אכן כך?

תשובה:

שלום וברכה

נעשה סדר בדברים. תפילה זה לא משהו שאתה זורק לאויר ועל מי שפוגע פוגע, או כרטיס הגרלה שיכול להיות אני אזכה יכול להיות מישהו אחר… התפילה היא בודאי עבורך וכפי שהתפללת, אלא שכאן יש שאלה: מצד אחד תפילה אינה שבה ריקם, ומצד שני לפעמים תפילה לא יכולה להועיל לך באופן ישיר, כי נניח אתה מתפלל לפרנסה ודוקא התיקון שלך בעולם הוא לעבוד את ה' מתוך קושי של עוני חלילה, אי אפשר לתת עושר במקרה כזה, כאן התפילה תועיל לך באופן אחר, או לבניך וכו'. כלומר, בדרך כלל מטרת התפילה היא האמונה בה' שהכל ממנו, ולכן קבע הבורא שיש הרבה דברים שאמורים לבוא לך, והם יבואו רק על ידי תפילה. כמו כן יש דברים שנגזרים עלינו, וניתן לשנות את הגזירה על ידי תפילה. אלא שלגבי אותם מקרים בהם התפילה כפשוטה סותרת צורך אלוקי, או תכלית שניתנה לנו, כאן התפילהתועיל באופן אחר.

אני מקווה שעכשיו זה מובן יותר.