סחר מניות בשבת

שאלה:

אני מעוניין להשקיע במניות אך המסחר מתנהל מהשעה 16:00 עד 23:00 מיום שני – בימי שישי (לא כולל שבת) האם מותר לי להשקיע? זה נחשב כאילו הכסף שלי עובד בשבת חלילה ? חשוב לציין שאני לא עושה שום פעולה פשוט הכסף מושקע ומתנהל אוטומטי ע"פ הבורסה .
אשמח אם תעזרו לי בדקתי כבר אצל כמה רבנים במקום מגוריי שלא ידעו לענות לי בברור
תודה רבה מראש כבוד הרב !

תשובה:

שלום וברכה,

אם מדובר במניות של חברה שהחברה עובדת בשבת, אין איסור לרכוש מניות כאלו – לפי דעת הרבנים הגאונים הרב משה פינשטיין, והרב ש"ז אוירבך, והרב אלישיב זצ"ל שבעלי מניות קטנים לא נחשב לבעלות.

אם אתה חושש שרוכשים את המניה שלך בשבת – אם אתה נותן הוראה שאם המניה תגיע למחיר X אתה מעוניין למכור, ויש אדם מנגד שנותן הוראה שאם המנייה תימכר במחיר X הוא רוצה לרכוש, ופעמים שהרכישה מתבצעת בשבת – כיום אין איסור בדבר, כיון שהליך המכירה והקנייה נעשית אוטומטי, כשנותנים הוראה למחשב והרכישה מתקיימת בקיום התנאי שהציבו, ולכן לא נחשב שעובדים בסחורה שלו בשבת.

גם בעבר שהיה פקיד שמוכר בשבת, אם לא נתן לו הוראה למכור בשבת יש להקל, וכיום שהכל נעשה אוטומטי אין איסור.

בהצלחה.