חוב אל כספי ציבור

שאלה:

שלום כבוד הרב,
א. לפני מספר שנים צילמתי דפים בספריה של הסמינר ע"מ לשלם ולאחר מעשה אינני יודעת את הסכום המדויק אלא סכום משוער של 33 ש"ח (יכול להיות יותר ) המנהלת שהסמינר שלה אמרה לי שלא יכולה להכריע כיוון שאלו כספי ציבור ולכן אשאל רב
ב. בהמשך לשאלה זו כרטיסיות של צילומים של אותו המקום אבדו לי ואינני יודעת האם הם היו לחובה או זכות וכמה ולכן חשבתי לוותר לסמינר על 20 שהיו חייבים לי כי אין לי איך לקחת אותם – שזה שוב סכום משוער
האם זה נכון שזה כספי צבור? ואם אני צריכה להוסיף על הסכומים האם אני יכולה לתת זאת לקופה אחרת של כספי צבור בישראל?
ג. בעינין אחר – אם מכרתי בחנות ואמרתי ללקוח מחיר יקר יותר בכמה שקלים ממה שהיה צריך לשלם – בטעות והוא הסכים ושילם מה לעשות?

תשובה:

שלום וברכה,

א. יש לשלם את החוב שאת ודאי חייבת, ומעבר לכך את פטורה. לכן אם משערת שהסכום 33 ש"ח תשלמי את הסכום הזה.

ב. אם את לא יודעת אם זה כרטיס של זכות או חובה, את לא חייבת לשלם. אם את רוצה להחמיר ולהפחית מחוב שהם חייבים לך הרי זה דבר טוב, אבל זה לא חובה הלכתית.

ג. אין מה לעשות על טעות שעשית, את לא יודעת למי להחזיר. ואם מדובר בטעות של פחות מ17% הרי זה פחות משתות ואין דין אונאה.

בהצלחה.

מקורות:

א. ראה שו"ע סימן עה סעיף יח שאם חייב ולא יודע כמה חייב ישלם את מה שברור לו שחייב ועל השאר פטור, ויש מחלוקת אם חייב לצי"ש, והש"ך פוסק כשיטה שפטור לצי"ש.

ב. אם לא ידוע אם היה כרטיס של זכות או חובה, הרי דינו כאיני יודע אם נתחייבתי ופטור.

ג. אם הוא פחות משתות אין אונאה ומוחל הקונה. אם זה שתות או יותר משתות חייבים להשיב, אבל כיון שאין ידוע למי להשיב אין מה לשעות.

הצטרף לדיון

תגובה 1