ריבוי דיורים לבית המשותף

שאלה:

שכן הגר בקומה העליונה הוסיף מעל דירתו 2 יחידות דיור ומכיון שהינם רכוש משותף
חתם בעל קומה האחרונה, הסכם עם שכן בבנין על תמכור חלק גגו [של השכן] לפי תמכור בי"ד
דא עקא באיזשהו שלב אחר שגמרו לבנות היחידות וסיימו הבניה
טוען השכן טענת ריבוי דיורין ולציין שידע בודאוות לפני התחלת הבניה על יצירת יחידות [כמופיע בהסכם לגבי נושאים אחרים]
וזאת מבלי לגרוע תשלומו על חלקו בגג
ומעבר לכך בשלב הנוכחי עומד דירתו למכירה,
לציין שזו בעיר שדרכם להרחיב הדירות ולפצלם ליחידות כנהוג …
האם יש מקום לטענתו מאחר ומקבל תשלום עבור חלקו בגג
בברכה

תשובה:

שלום וברכה,

חדר מדרגות של זמנינו אינו כדין חצר המוזכר בפוסקים, הריבוי דיורים שהוזכר בהלכה שהשכנים מעכבים שלא להוסיף דיירים לחצר כיון שהריבוי גורם לשימוש בחצר, שבזמנם רוב תשמישי הדיור היו בחצר. בשונה מחדר מדרגות שלא עושים בו מלאכות אלא עוברים ושבים, ולכן אין איסור של ריבוי דיורים, ולכן מותר להוסיף יח"ד לבית המשותף. אם מדובר בבניין של דיירים מועטים והוספת דיירים יגרום לירידת ערך לדירות, ניתן לעכב על כך, אבל ברוב המקרים זה לא שייך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה עלון המשפט גיליון מספר 49 מאמר רחב בנושא של ריבוי דיורים.