שאלה:
לפי מה אפשר לדעת אם מוצר כלשהו בשרי? ( מה המדדים לקביעה כזאתי?) אני אסביר יותר… בשנים האחרונות תחום ההדפסה בתלת מימד מתקדם מאוד וניתן לראות בשרים כגון המבורגר שהודפסו במדפסת תלת מימד ( אני לא מדען אבל ממה שכן הצלחתי להבין ניתן לעשות זאת באמצעות גידול תאים במעבדה.) אני לא שואל להלכה האם זה בשרי לדעת הרב ( אני כן אשמח מאוד לדעת הלכה אם הרב יודע…) אבל אי מעוניין לעת לפי איזה מקורות בהלכה ניתן להסיק (או לפחות לנסות) כזאת מסקנה?
תשובה:
שלום וברכה
הנושא הספציפי שהזכרת של בשר מעובד במדפסת תלת מימד, הוא נושא שלאחרונה התחילו לעסוק בו, אינני יודע להשיב באופן אישי כיון שאינני מתמצא בתהליך, יש כאן שני נושאים מרכזיים לדיון, האחד מה הוא החלק הנלקח מהבהמה לצורך יצור הבשר, האם הוא ראוי למאכל או לא, והשני הסוגיא של מעמיד, שלפיה, כאשר רכיב מסויים גורם לייצב את כל המאכל ולתת לו את הצורה או המירקם הטעם וכדומה, הוא לא בטל גם אם הוא בכמות מועטת מאוד, וגם אם מצד עצמו אינו אוכל. נושא זה נדון בהרחבה בסוף סימן פז בשו"ע יורה דעה. לכן נטיית הלב ללא היכרות היא שיש כאן בעיה של מעמיד.