מעשר כספים לאברך / ממתנת חפץ

שאלה:

שלום וברכה, יש לי שתי שאלות.
א. אני משתדל לעשר מכל סוג של רווח ובמדויק ככל האפשר, השאלתי את רכבי לחבר ללא תמורה, והוא החליט על דעת עצמו לתדלק 250 ש"ח (השתמש בהרבה פחות) האם לעשר מ200 ש"ח שזה בערך, או שכדאי מכל ה250 ש"ח שכן למרות שהשתמש בקצת, לא הייתה דעתי שיתדלק לי כלל?

ב. יש לי אחים אברכים. הם אינם נחשבים עניים בהגדרה לדעתי, אך חיים בצורה פשוטה ומחושבנת. האם עלי להקדימם לעניים אחרים? אם אני נותן להם את החומש (ואת המעשר לעניים אחרים), האם זה לכתחילה?

תודה רבה וסליחה על האריכות..

תשובה:

שלום וברכה

1. מתנת חפץ אינה חייבת במעשר, ולכן, כיון שהוא לא נתן לך כסף אלא דלק, אין צורך להפריש מזה מעשרות.

2. בכל אברך זה תלוי במצבו. אברך שאשתו עובדת בהייטק ומביאה משכורת יפה הביתה ויש לו כדי צרכיו, אינו אמור לקבל מעשרות, אבל אדם שסוחב את החודש, גם אם הוא מצליח, אבל משלם משכנתא, ויש לו ילדים וכו' וזה מצריך חשבון וכו', בודאי יש לתמוך בו מכספי מעשר ועניי עירך קודמים.