הגברת-קול באמצעות נטלת-ידיים בשבת.

שאלה:

שלום,
האם מותר במהלך-השבת,
כשאני בחדר בביתי-הפרטי [.ולא בבית-כנסת, ולא בבית-מדרש.]
לקחת נטלת-ידיים מפלסטיק
= כוס עם 2 ידיות מפלסטיק,
ולהחזיק קרוב ל-פה
ולקרוא תפילה/קריאת-שמע
לתוכה?
המטרה בכך היא בשביל שזה יגביר
את הקול שלי, -בלי שהתאמץ להגביר את קולי.
-אם כן מותר, האם מותר לקיים כך גם בבית-הכנסת ובבית-המדרש ?

תודה,

תשובה:

מותר רק לצורך חולה שיישן וכדומה.

שבת שלום וחנוכה שמח.

מקורות:

משנה ברורה סי' שלח ס"ק א.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ואם מדובר בישראלי-נכה-פיזית,
    -שקשה לו ליישב דעתו לתפילה,
    -ואם לא תיתן לו להתפלל לתוך נטלת-ידיים, -כך שיוגבר קולו בעבורו, הוא יבטל/יפסיק-כל-תפילה-לחלוטין/לגמרי, אולי יקרא בלב וגם זה לא בטוח.
    -האם במקרה כזה מקום חהתיר קריאה לתוך נטלת-ידיים בבית-הפרטי ?
    כי זה יותר דומה
    להרדמת חולה ?
    -שהרי זה מפחית יסורי-מצפון ויסורי-שיעמום בשבת מישראלי נכה-פיזית, שלא בהכרח מסוגל לחזור לישון,
    -אבל גם אינו מסוגל לישב-דעתו לתפילה, -בלי קריאה לתוך הנטלת-ידיים כך שיוגבר-קולו.

  2. תוספת לשאלה:
    במידה וישראלי אינו מתייסר מלישון הרבה, וגם אין לו יסורי מצפון מלבטל קיום תפילות ולימוד תורה, -האם למרות העדר תחושות-היסורים האלו: כן מותר להתיר לו לקרוא תפילה לתוך נטלת-ידיים במהלך-השבת, -אם זה מעודד אותו לרצות להתפלל בשבת, -כי זה מיישב את דעתו לשמוע את קולו מוגבר?
    -הוא בעל נכות פיזית, ולמרות שזה לא מייסר אותו לישון הרבה. -אין לו מוטיבציה/רצון לתפילות בסיסיות. -אולי משום הנכות שלו, אולי מסיבות אחרות.
    -אבל אם תתיר לו לקרוא תפילה/תפילות לתוך נטלת-ידיים במהלך השבת בביתו-הפרטי,
    -זה סביר מאוד שיעודד אותו לרצות לקרוא יותר תפילות בשבת.
    -האם זה מותר,
    גם במקרה כזה,
    שבו הגברת-הקול-באמצעות
    -קריאת-תפילה
    -לתוך-נטלת-ידיים
    זה לא בשביל להפסיק/להפחית יסורים,
    [-כי אין לו יסורים מ-לישון-הרבה, ואין לו יסורי-מצפון על הפחתה בכמות התפילות בייחס לאדם יהודי-אורתודוקסי ממוצע.].
    -אלא שזה בשביל לעודד/לעלות-רצון
    ל-פעילות-הרצויה: תפילה-בשבת,
    -על פני ריבוי-שינה-ואכילה בשבת [-ופחות תפילות] ?

    תודה,

  3. אני רואה שכל פעם יש לך רעיון אחר, כך שכנראה גם זה לא הפתרון, יש לפנות לייעוץ לבדוק מה סיבת הקושי ואיך ניתן לטפל בשורש הבעיה. רפואה שלמה.