שהחיינו על ראיית אב זקן לאחר שנה שלא ראהו

שאלה:

הרואה אביו ששמח לראותו מאוד כגון שרואה את אביו ((זקן)) שלא ראהו יותר משנה היכול לו לברך שהחיינו

תשובה:

יכול לברך שהחיינו. אמנם בזמנינו נהגו שלא לברך בשם ומלכות, כיון שירדה חנופה לעולם ולא תמיד שמחים באמת וכו', אבל נראה שבאב זקן שבאמת יש שמחה גדולה, יש לברך כעיקר הדין אם באמת מרגיש שמחה גדולה.

מקורות:

ראה ס’ יוסף אומץ אות תנא, אשל אברהם סי’ רל, בן איש חי עקב אות יג והליכות שלמה פכ”ג אות יב.

בן איש חי שנה ראשונה פרשת עקב:

יד. הרואה את חבירו המכירו כבר ועברו עליו שלשים יום שלא ראהו, ועתה הוא שמח בראייתו יברך שהחיינו, אבל אם אין מכירו מכבר בראיית פניו אף על פי שמכירו ע"י מכתבים לא יברך, ואף על גב דמן הדין צריך לברך בשם ומלכות, כיון דלא נהגו העולם בזה ויש ג"כ סמך טעם למנהג, לכך יברך בלי שם ומלכות ויהרהר שם ומלכות בלבו: