נר חנוכה – דוקא בחלון ובפתח?

שאלה:

חייב להדליק חנוכה ברשות הרבים? חלון? על מנת לקיים פרסום הנס?

תשובה:

שלום וברכה

ככלל, חכמים תיקנו מקום הדלקה ברור שמטרתו פירסום הנס, על פתח החצר מבחוץ למי שיש לו, ומי שגר בקומות גבוהות יותר על החלון, כמו שמבואר במסכת שבת. יש בקהילות החסידים שסמכו על כך, שאחר שכבר היו בגלות ולא יכלו להדליק, וכבר נקבע בגמרא שבשעת הסכנה מדליק על שולחנו ודיו, כבר נשתנה הענין וניתן גם לכתחילה להדליק בבית. סברא זו צריכה עיון, וידועה בזה ההתכתבות החריפה שבין בעל שו"ת דבר יהושע עם הגרי"ש אלישיב שמצידו החמיר עד מאוד בענין זה וסבר שאף לכתחילה אינו מועיל וזו ברכה לבטלה! ומכל מקום גם אם לא נחמיר עד כדי כך לומר שאף בדיעבד לא יצא, ודאי לכתחילה יש לקיים כתקנת חז"ל להדליק בפתח או בחלון.

חנוכה שמח.