האם זה ניבול פה?

שאלה:

שלום הרב שאלה
כתוב בגמרא שאם מדברים בצורה של ניבול פה על מה שהוא "אפילו גזר דין של 70 שנה לטובה הופכים לרעה"
אם היה מקרה שחתן שכח משהוא בערב החתונה ומשהוא שאל עליו :"איך זה אפשרי שהוא שכח את זה" ומשהוא ענה לו שכנראה יש דברים אחרים שמטרידים אותו [הכוונה לליל הכלולות וכו'] האם זה נחשב ניבול פה?
והאם זה נכנס לקריטריון של ניבול פה כמו שנאמר לעיל שאפילו גזר דין של 70 שנה לטובה הופכים לרעה?
ועוד שאלה הבנתי שאומרים שאם אדם גירד בראש צריך ליטול את ידיו שאם הוא תלמיד חכם שוכח תלמודו ואם הוא עם הארץ משתגע אבל אם רוצה יכול לנגב במשהוא
השאלה היא אם יוצא שאדם שהלך לשכב לישון ולאחר ששכב יצא שנגע בראש או בבטן במקום שמצריך ליטול האם יכול לנגב את הידיים לכתחילה במיטה כדי למנוע טרחה של לקום ולשטוף ידיים?
ואם יצא שבטעות גירד באף או שניגב את היד באף האם גם במקרה הזה אפשר לנגב את היד במיטה או שזה מחייב לשטוף ידיים?

תשובה:

שלום וברכה

זה לא בהכרח ניבול פה, אם זה נאמר באופן רציני, הרי גם הגמרא מתייחסת לכך לענין קריאת שמע ועוד. ובכל מקרה גם כשנכשלים תמיד אפשר לחזור בתשובה, כל עוד הנר דולק אפשר לתקן ולא מפסידים חלילה שום דבר.

אפשר לנגב ולא צריך לקום.