לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

ריבית במטח

שאלה:

שלום וברכה
אני גר בחו"ל ומבצע עסקאות עם אנשים שגרים בחו"ל .
יש לי בארץ שקלים אצל נציג שלי והם מבקשים ממני נניח שאמסור 5 אלף שח בעבור מישהו שגר בארץ ואני מקבל בחו"ל על אותה פעולה את הסכום שהעברתי -ביורו (המטבע המקומי) בתוספת אחוזים על שכר הטרחה של ביצוע העברת כספים לארץ מחו"ל לצורך העניין העברתי 5 אלף שח בארץ ואני מסכם מראש שאני מקבל על כך 1415 יורו (היורו זה 3.61 שקל ו 5 אלף שח בעצם היה צריך להיות 1385 יורו אבל בגלל אחוזי הטרחה אני מקבל יותר)
עכשיו לעצם העניין השאלה כאן מה קורה במידה וסוכם שעל 5 אלף שח שהעברתי בארץ אקבל 1415 יורו וסיכמתי עם הלקוח שעל העסקה הזאת אני מוכן להמתין מספר ימים עד שאקבל את התשלום על העברת הכספים שביצעתי אך לבנתיים לאחר שעברו מספר ימים השתנה השערים ויורו אחד לדוגמא זה 3.7 יוצא שכעת אם מחשבים 5000 אלף שח זה יוצא 1350 יורו (שלא כשעת העסקה 1385..) כעת ברצוני לדעת איך אני נוהג במצב כזה?.. לקבל מהלקוח 1350 יורו (כשער היציג של שעת הפירעון) או 1385 (כשעת ביצוע העיסקה) ?..(כמובן האחוזים אני מקבל בנפרד אז בו נניח עוד 50 יורו על האחוזים והעמלה של העסקה-1400 יורו על 1350 יורו של שער היציג בשעת הפירעון או 1415 שזה על 1385 יורו של שער היציג בתחילת העיסקה..)
אשמח מאוד לבירור העניין ישר כוח גדול
נ.ב. כעת שלחתי את השאלה בפעם נוספת(לפני שעוד קיבלתי תשובה) מכיוון שאני סבור שהצגתי את השאלה בצורה יותר טובה ומפורטת ישר כוח

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין משאלתך שהעסק שלך הוא לפרוט כסף – להמיר שקלים ליורו – והלקוח משלם מיד עם שכ"ט. ובאדם שתפקידו לפרוט כספים, אין איסור לקחת שכ"ט. [לא הבנתי שכתבת שאתה לוקח 50 יורו שכ"ט, וא"כ מדוע כתבת שאם מחשבים לפי תחילת העסקה אתה גובה 1415 במקום 1385, שהרי זה רק 30 יורו שכ"ט].

לגבי השאלה כשהסכמת להמתין על הפירעון ואחרי שבוע ימים השער של היורו השתנה ביחס לשקל, יש חילוק אם היורו הוזל או התייקר בין שעת ההלוואה לפירעון.

אם אתה מעביר 4250 פאונד תמורת 1000 פאונד, והפירעון יהיה אחרי כמה ימים [הלווה] והפאונד הוזל ועכשיו צריך לשלם 1005 פאונד האם מותר לקבל את החמשה הנותרים?
התשובה, שבמקרה זה מותר לך לקבל את התוספת של החמשה, כיון שאתה מלווה 4250 ש"ח ואתה קובע שהוא חייב לפרוע 4250 ש"ח וישלם את החוב בפאונד, ואז הוא ישלם את החוב של שקלים בפאונד. בקיצור הוא צריך לשלם חוב של שקלים ובשעת הפירעון הוא ממיר את השקלים לפאונד, ואם באותו זמן צריך יותר פאונד [1005] ההפסד עליו.
אלא שבמקרה זה כדאי שיהיה ללוה שקל אחד [לחשוש אולי השקל נקרא פירות כיון שאתה באנגליה.]
מקרה אחר מה הדין את אתה מעביר 4250 ש"ח תמורת 1000 פאונד והפאונד התייקר ובשעת הפירעון שווי של 1000 פאונד הוא 4350 ש"ח האם מותר לקבל 1000 פאונד שהרי נמצא שמחזיר יותר שקלים [100 ש"ח יותר], במקרה כזה צריך שיהיה ללווה [המקבל בארץ ישראל] את כל הפאונד בשעת ההלוואה ורק אז יוכל לפרוע לו לפי השער של ההתייקרות, אבל אם לא יהיה ללווה את כל הפאונד בשעת ההלוואה אסור לקבל ממנו את התוספת אלא פאונד בשווי של 4250 ש"ח.

בהצלחה.