פחים טמונים בשבת

שאלה:

שלום הרב, שאלה בהלכה, למיכלי אשפה טמון קרקא יש חיישן נפח, מתי שזה מתמלא העירייה מקבלת התראה ובאים לרוקן את המיכל, האם מותר לזרוק לשם זבל בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר הדין יש להקל בזה משום שהוא רק ספק פסיק רישא דלשעבר [כלומר אתה עושה פעולה שיש לך ספק אם היא פסיק רישא], כפי שהאריכו בכעין זה בביאור הלכה בסי' שטז לגבי תיבה שיש בה זבובים ועוד, וכן זה גרמא בדרבנן ועוד היתרים שהאריך בהם בשו"ת מנחת שלמה סי' ה, י, לגבי מקרר בשבת [המקררים הישנים שלא היו בהם חיישנים תמידיים אלא שהיתה היתכנות שפתיחת המקרר תפעיל את הטרמוסטט באופן מידי [וכידוע רבים החמירו במקררים אלו לפתוח רק כשהמנוע פועל ולא להזדקק להיתרים אלו], אבל כמובן זה לא מצב של לכתחילה, ולכן בכל עירייה על הנציגים הדתיים לפעול לכך שבשבת החיישן לא יעבוד, דומני שבירושלים הבעיה כבר נפתרה.