נכנס למקווה ללא תשלום

שאלה:

שלום וברכה בצעירותי בגיל 15 פלוס מינוס הייתי הולך למקוואות ליד הישיבה והיינו נכנסים למקווה ככה שיש פה עוון של גזל הבעיה היא שאני לא זוכר כמה אני צריך לשלם ומה עושים במקרה כזה זה קרה מזמן אם יש דרך להשיב אשמח לתשובה תזכו למצוות

תשובה:

שלום וברכה,

על הפעמים שאתה יודע בבירור שנכנסת ולא שילמת – אתה חייב לשלם למקווה. על הפעמים שאתה מסתפק אינך חייב לשלם, אולם לצאת ידי שמים צריך לשלם גם על הפעמים שיש ספק, ולשלם למקווה עד שיוסר הספק.

בהצלחה.

מקורות:

כשיש ספק כמה להחזיר ואין תביעה בברי – חייב לשלם רק את חלק שגזל ואת השאר אם רוצה לצי"ש חייב לשלם, כמבואר בשו"ע סימן שסה.

וכתב בערוך השולחן סימן שסה סעיפים ג – ד:

"וכל זה כשתובעים אותו בטענות ודאי אבל אם הם אינם תובעים אותו מפני שאינם יודעים אלא הגזלן אומר להם גזלתי לאחד מכם מנה ואיני יודע למי מדינא אינו נותן אלא מנה והם חולקים ביניהם".

"וזהו דוקא מדינא אבל אם בא הגזלן לצאת ידי שמים צריך לשלם לכל אחד ואחד אפילו כשטוענים שמא".

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אבל זה קרה מזמן ואני לא יודע כמה בדיוק הייתי זה יכול להיות שלא שלמתי על 5 פעמים או על 20(לשם דוגמא)ומה עושים במקרה כזה שלצאת ידי חובה כשלא זוכרים כלל כמה גזל

  2. שה להגדיר עד כמה צריך לצאת מהספק, בהלכה כתוב שאם גזל מחמשה בני אדם ולא יודע ממי גזל אם בא לצי"ש חייב לשלם לכולם, ועד כמה אנשים נחייב אותו לשלם לכולם כדי לצי"ש.
    הטוב ביותר שתיגש למנהל המקווה ותודיע לו על כך ותשאל אותו כמה לשלם.