שכר עבור מסירת חו"ד מקצועית בבית דין

שאלה:

שלום וברכה
מזמנים אותי לעדות בבית הדין על תוכנית אדריכלות שעשיתי
האם אני רשאי לדרוש תשלום על זמן העדות

תשובה:

שלום וברכה,

אני מבין שאתה לו מעיד עדות על מעשה שראית, אלא אתה בא למסור חו"ד מקצועית על הבנייה שעשית, ולא נכלל בכללי עדות של התורה אלא מסירת חו"ד, ולכן מותר לך לדרוש שכר על כך.

בהצלחה.

מקורות:

כתב הרמ"א (שו"ע סימן לד סעיף יח): הגה: כל מי שנוטל שכר להעיד, עדותו בטלה, כמו הנוטל שכר לדון… וכל זה בעדים שכבר ראו המעשה ומחוייבים להעיד, כמו שאדם מחוייב לדון בין אדם לחבירו. אבל מי שאינו מחויב להעיד, ונוטל שכר לילך ולראות הענין שיהיה עד, מותר".

מבואר שאם ראה עדות אסור לקחת שכר כיון שחייב מהתורה לבוא ולהעיד. אבל אם מבקשים ממנו לראות ולהעיד, מותר לו לקבל שכר כיון שאין לו חובה ללכת לראות את העדות.

במקרה שלך אתה לא מעיד על מעשה שראית, אלא בית דין רוצים שתמסור חו"ד מקצועית על הבנייה שלך [לא שייך עדות על מה שאתה עשית], ולכן אין זה בגדר של נוטל שכר להעיד, ומותר לך לקבל שכר על כך.