שמן על הידים בשבת / האכלת בעל חיים

שאלה:

שלום
1. האם מותר לקרוע בשיניים שקית איגלו או שוקו וכדומה ( כמובן בזהירות ללא קריעת אותיות)
2. האם מותר לסוך ידיים בשמן זית כאשר הידיים סדוקות או סתם יבשות? ראיתי בשמירת שבת כהלכתה שהוא מתיר כאשר הידיים מגורות קלות, שיש גירויים קלים אך כאשר הידיים יבשות או סדוקות אסור
3. האם לחתוך פרוסת מלפפון ( עיגול פרוס ) ל4 רבעים? האם ישנה בעיה של טוחן?
4. הבאתי לבנותיי חילזון בערב שבת ושמנו אותו בתוך קופסה, האם זו בעיה להאכילו ולהשקותו בשבת? או שלאחר שצדתי אותו לביתי אין בעיה , ידוע שבפרשת בשלח מזהירים לא להאכיל ציפורים, אך אולי הביעה הינה רק בחיות בר שלא שייכות אליי, וכאן החילזון ניצוד על ידי
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. מותר, זה כמו ההיתר של חותלות, אסור לעשות פתח נאה אבל מה שאתה מתאר מותר.

2. אמת. רפואה בשבת אסורה, אבל כאשר יש רק רק גירוי ואין פצע זה עדיין לא בגדר רפואה אלא בגדר סיכה שמותר [קרם אסור משום ממרח].

3. יש לחתוך יותר גדול מהמקובל בימי החול, מה שאתה מתאר זה תלוי בעובי המלפפון, בדרך כלל מותר.

4. אם בכוונתכם לגדל אותו הוא בגדר מזונותיו עליך שמותר, אבל זה רק בתנאי שהוא נצרך לכך בשבת. אני מניח שכזה בעל חיים קטן ניתן להניח לו אוכל בערב שבת ואז כבר אין צורך לשים כלום בשבת, ממילא זו טירחה שלא לצורך שאסורה.