טיול ובגדים חדשים בשנת אבל

שאלה:

שלום רב,

א. בשנת אבל על הורה האם מותר לצאת לטיול?
האם יש הבדל אם מדובר בטיול בטבע או בנופש במלון/בחו"ל?
במידה שידוע מראש כי הנסיעה כוללת מוזיקה, ואין בידי למנוע זאת, האם מותר לצאת לטיול? (אין חובה, זו בחירה שלי אם להשתתף. ואני כן רוצה).

ב. בשנת האבל, האם מותר ליזום מפגש עם חברים? (מפגש במסעדה או בטבע, ללא מוזיקה).
האם זה שונה אם אני היוזם או רק משתתף כמוזמן?

ג. קניית בגדים – האם מותר לקנות וללבוש אותם בשנת האבל? או אפשר לקנות וללבוש רק אחרי השנה?
ומה לגבי איפור ותכשיטים?

ד. האם מותר לצפות בתכנים שבהגדרתם נועדו להצחיק? (כמו סרטונים)

תשובה:

שלום וברכה

1. מותר לנסוע לנופש משפחתי בלבד אבל לא עם חברים. ואף שלגבי טיול כתב בס' יוסף אומץ עמ' של שנהגו להמנע, והובאו הדברים בשו"ע סי' שפ, ראה קובץ תשובות לגרי”ש אלישיב ח”ב סי’ סג שהכל תלוי באופי הטיול, וכאשר הנושא הוא החלפת אויר קצת ויציאה מהשיגרה כפי שמצוי בזמנינו שאין שיירות של שמחה, אלא אנשים נוסעים להתרעננות – מותר. ואכן הכל לפי הענין, המחמיר בכל זה תבוא עליו הברכה, אבל כשיש צורך לבני המשפחה, האשה והילדים יש להקל, אבל לא לנסוע בחברת ידידים. ברור שאם הנסיעה כוללת מוזיקה יש להמנע.

2. מפגש שכולל אוכל או מוזיקה אסור, אבל בלי אוכל ןבלי מוזיקה, מותר, ראה סי' שצא.

3. בגד פשוט של יום חול או נעלים מותר. לגבי בגד מכובד יותר, לבני ספרד יש להקל לאחר השלושים, הם נהגו להקפיד בעיקר על בגדים לבנים, ראה ילקוט יוסף אבלות פרק יז. לבני אשכנז, אם יש צורך מיוחד, צניעות או כל סיבה דחופה אחרת, יש להקל כאשר מישהי אחרת תלבש את הבגד תחילה יומים שלושה כמבואר בבאר הגולה סי' שפט, כמובן כשאין צורך מיוחד לא סומכים על קולא זו.

4. מותר. אבל זו לא מצוה גדולה גם שלא בשנת אבל…

ברכה והצלחה ובשורות טובות.