התייעצות לגבי תביעה בדין תורה לאחר אי ציות לבוררות

שאלה:

שלום רב כבוד הרבנים שליט"א
התייעצות:
לפני כשנתיים עשיתי עבודה לארגון מסוים, העבודה הוזמנה על ידי אחד מעובדי הארגון.
עקב וויכוח על גובה התשלום קיבלתי רק עשירית מהסכום. בינתיים הארגון נסגר, הלכתי לבוררות מול אותו עובד שהזמין, הבורר פסק כי את גובה הסכום שאין עליו וויכוח על ראש הארגון לשלם לי מיידית ולגבי הוויכוח הוא (הבורר) צריך לברר כמה פרטים. (לאחר כמה ימים הבורר החזיר תשובה לא ברורה – אבל זה פחות רלוונטי לעצם השאלה שלי).
העניין הוא שאף את החלק הראשון ראש הארגון לא שילם כלל, הוא טוען שהוא בחובות ואין לו כלל מהיכן לשלם.
שאלתי היא – מה הסיכוי לזכות בדין תורה במקרה זה. ואת מי אני צריך לתבוע, את העובד או את ראש הארגון (שההזמנה הייתה מטעמו).
ה'רעייתות' של המקרה דנן (בעיניי) וההתלבטויות:
1. העובד מתנער מתשלום, הוא טוען: כשהזמנתי את העבודה היה ברור שההזמנה היא על דעת שראש הארגון ישלם, התביעה היא לא כלפיי…
2. ראש הארגון טוען: הכסף שאתה אמור לקבל הוא מקופת הארגון ולא מהחשבון האישי שלי (שוב, כי "ידעת שעל דעת כן העבודה מוזמנת…").
3. במידה ואני יכול לתבוע אותו, האם אני צריך לשאול אותו מראש היכן הוא רוצה, משום 'הלך אחר הנתבע'?
4. האם בתביעה לפתוח את התיק מחדש, או קודם כל לדרוש את קיום הבוררות ולאחר מכן לדון על שאר העניינים?
5. האם מומלץ שאציע לו להתפשר על חצי מהסכום שאני תובע עד תאריך מסוים (שהוא מעט יותר מהסכום שנפסק בבוררות) ולהימנע מדין תורה ששם עשויים לפסוק שחייב לשלם את כל הסכום.

יישר כוחכם.
בזכותכם קיום ההלכה הוא נגיש ומעשי, אשריכם!

תשובה:

שלום וברכה,

האם מנהל הארגון חתום על הבוררות אצל הבורר הראשון שאליו הלכתם?

אם המנהל חתום עליו לבצע את הפס"ד של הבורר ואם לא יקיים עליך לגשת שוב לבורר שיבקש ממנו שיקיים ואם יסרב לקיים תקבל ממנו היתר להוצל"פ.

אם המנהל לא חתום בשטר בוררות עליך לשוב לבורר לדיון נוסף על כך שהמנהל מתנער מהתשלום ושיפסוק לך איך להתקדם.

אם המנהל לא חתם בוררות זכותו של המנהל להחליט לגשת לבורר אחר או לבית דין אחר כדין הלך אחר הנתבע. ודאי שעדיף שתחזרו לבורר הראשון, אבל אם הוא יסרב תצטרכו לדון שוב במקום אחר.

בכל מקרה תחזור לבורר הראשון כדי לדון מול הנתבע שהזמין את העבודה ותאמר לו שהפס"ד שלא מומש ואולי יחייב את הנתבע בכל הסכום.

בהצלחה רבה.