אכל פת פחות מכזית – אם פוטר שאר מאכלים

שאלה:

מי שהתכוון לאכל פת בסעודה ונטל ידיו אך חזר בדעתו שאינו רוצה לאכול פת וברך המוציא ואכל פחות פחות מכזית רק שכבר נטל ידיו כדי לאכול פת,האם צריך לברך ברכת הנהנין על כל מה שיאכל כגון אם אוכל תפו"א אפויים עם עוף שיברךברכת בורא האדמה ושהכל וכן אם שותה מים וכיו"ב? או שהוא נפטר בברכת המוציא אפילו אם אכל כל שהוא פת?
בברכה רבה

תשובה:

שלום וברכה

באופן זה הוא נכנס לספק ברכות, האחרונים הסתפקו בשאלה שלך ואין בזה הכרעה ברורה.

אמנם בשו"ע הרב שם סעיף א' למד שהספק הזה הוא רק לגבי מאכלים שבמהותם באים ללפת את הפת אבל שאר מאכלים שהם מעיקר סעודה כמו בשר אורז ועוד ודאי נפטרים אפילו במעט פת, שאר האחרונים לא חילקו בזה.

מקורות:

משנה ברורה סימן קעז ס"ק ג

(ג) פוטרתן – ואם אינו חפץ לאכול פת אלא אוכל מעט פת כדי לפוטרם כתבו האחרונים דיש להסתפק אם יכול לפוטרם דלא שייך לומר שהם נטפלים להפת כיון שלא היה חפץ באכילתו וכ"ש כשאכל רק פחות מכזית או אולי כיון דדרך העולם לקבוע סעודה על הפת ברכת הפת פוטרתן בכל גווני וע"כ כתבו דבאופן זה טוב יותר שיברך על השארי דברים הברכה הראויה לכל אחת ולא יאכל פת כלל אם לא בשבת ויו"ט דאז מצוה לאכול כזית פת חשוב הוא ונעשו הכל טפלים לו:

הצטרף לדיון

תגובה 1