התעמלות כושר קודם שיאיר יום

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א

שאלו נער עושה כושר אם מותר לעשות אימון במשקלים לרוץ וכו' לשם בריאות קודם שיאיר היום? והחשש שלא ייחשב עושה דבריו קודם מלעבוד להשם בבוקר, דהיינו תפילה.

ומדובר שיאמרו ברכת התורה אלקי נשמה ומה שאפשר כבר לומר קודם שיאיר יום כיון שאינם הולכים לישון ויתפללו אחרי האימון.

תודה ברכה הצלחה גדולה ושלום

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הכוונה לשמירת בריאות ולהחזקות, כמו ריצה קלה או סתם התעמלות לצורך בריאות ניתן לעשות לפני התפילה ובלבד שאין זמן אחר לעשות זאת מסיבה כלשהי. ראה בספר תפילה כהלכתה עמוד קיד בשם הגרח”פ שיינברג זצ”ל שמותר לעשות התעמלות לפני התפילה, כיון שכוונתו להתחזק לצורך עבודת ה’ ולא להנאת גופו נחשב לצרכי שמים שמותר לעשותם לפני התפילה, וכן בשו”ת דברי חכמים פ”א הביא בשאלה 2 בשם הגרי”ש אלישיב זצ”ל שמותר להתעמל לפני התפילה כיון שכל שיש בו קצת מצווה. ובודאי יש לצדד להקל בזה כאן שעוד לא האיר היום, גם אם זה כבר בתוך חצי שעה לעלות השחר [לפני כן ודאי מותר בלאו הכי]. אבל כמובן שאם יש אפשרות אחרת כדאי להמנע, הדבר הראשון שיהודי עושה בבוקר זה להתפלל…

אמנם, אם מדובר באימון לשם פיתוח הגוף, בלי קשר לבריאות, אלא משהו מושקע שיש היום בני נוער שעושים, זה אין לעשות אחר שהגיע זמן התפילה. שהרי זה עיסוק בצרכיו ולא בצרכי מצוה.

ברכה והצלחה